Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
torsdag
okt152015

Bokanmeldelse: Kokkelære av Tom Victor Gausdal (2015)

Bokanmeldelse: Kokkelære kommer til å stå støtt som en bauta i norske kokebokhyller mange år frem i tid.

I hylla på Tom Victor Gausdals restaurant Strand står et par slitte, bulkete og bulende ringpermer med kunnskap, tips, råd og oppskrifter skrevet ned igjennom årene. I Kokkelære har Gausdal samlet alt dette i en og samme kokebok. Ikke rart altså at dette er blitt en av de mest komplette norske kokebokutgivelser noensinne.

Med sine 1555 oppskrifter favner Kokkelære over utrolig mye god mat fra det klassiske kjøkkenet, laget av en moderne mesterkokk. Her finner vi alt fra husmannskost til elegante restaurantretter.

Blant de 33 oppskriftskapitlene finnes det i tillegg til gedigne kapitler om supper, salater, kylling, fisk og brød egne kapitler om innmat, safting og nedlegging, gelé og tapioka og petits fours. Hvert kapittel er dessuten varierte både når det kommer til råvarer, vanskelighetsgrad og anledning det passer å bruke dem.

I tillegg får både hjemmekokker og profesjonelle essensielle råd i alt fra hygiene og utstyr, til smak og komponerig av meny. Som om ikke det var nok byr Gausdal på en gjennomgang av teknikker med viktige tips til alt fra kutting av grønnsaker og filetering til tilberedening som damping, ovnsbaking, braisering og sous vide.

Kokkelære er smekkfull med enorme mengder kunnskap, og vil være en grunnbok som kommer til å bli brukt mange år frem i tid. Matinteresserte kan bare begynne å fråtse.

 

  • Et lite utvalg oppskrifter fra Kokkelære: Strandkrabbesuppe. Rødbetsalat med kremost. Sobanudler. Oksefilet Wellington. Tatakibiff. Cassoulet. Lammefrikassé. Hjortetartar. Kalvehjerne. Kåldolmer. Caponata. Trøffelpotetmos. Villris med hummer og mais. Quinoasalat. Chipotlemajones. Sprøtt kyllingskinn. Chèvresuppe med rosmarin. Bondeomelett. Brunost. Karlas kimchi. Madeiragelé. Dansk rugbrød. Karamellis. Marshmallows. Sitronterte. Sjokoladesouffle. Vaniljesaus.