Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
tirsdag
okt112016

Potetgnocchi med salviesmør

Forret/tilbehør: Himmelske pastaputer av potet.

Denne gangen er det Ina-Janine Johnsen fra Mat På Bordet som har valgt tema til månedens bloggutfordring, og valget falt på en knoll alle kjenner godt til. Hatet og elsket om hverandre. Jeg snakker selvfølgelig om poteten. 

Til tross for at den er til de grader utskjelt, kan man rett og slett lage uendelig mye godt om man har noen poteter. Jeg har valgt å poste en av mine favoritter, nemlig potetpastaen gnocchi.

Om du lager disse med kjærlighet og omtanke er de intet mindre enn en himmelsk opplevelse, både i smak og konsistens.

Riktignok krever det litt presisjon å få de perfekt, men det er vel og merke ganske hverdagslige oppgaver du skal igjennom:

Først skal melne poteter kokes akkurat møre uten salt i kokevannet. Deretter dampes de tørre i kasserollen før de presses igjennom en potetpresse, om du har, om ikke kan du bruke kjøttkverna. En potetmoser er tredje alternativ, men vil antakelig føre til noen klumper som ødelegger det myke sluttresultatet du er ute etter.

Deretter skal potetene mens de ennå er varme røres sammen med egg, salt og mel til du akkurat har en deig. Denne skal jobbes minimalt med, rulles til pølser på for eksempel 1,5 cm, og så deles i puter på samme tykkelse, cirka 1,5 centimeter i dette tilfellet. Dryss så med nok mel til at de ikke klebrer seg til hverandre. Til slutt kan du bruke en gaffel til å lage riller som sausen kan feste seg i (sausen er noe av poenget med gnocchi spør du meg).

Kok deretter potetgnocchiene forsiktig i saltet vann til de flyter opp til toppen av kokevannet. Ta de så ut med hullsleiv og la renne av. På dette tidspunktet kan du legge dem på et brett som settes i fryseren i et par timer til de er harde. Legg de deretter i en frysepose, så har du gnochi klare til bruk en annen dag. Om du vil bruke dem med en gang kan de enten tilsettes i en saus eller stekes i en panne slik jeg har gjort i oppskriften under. Her får de følge av deilig brunet smør med salvie.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på gnocchi med salviesmør:

FORRET TIL 4

600 g mandelpotet, skrelt

1 egg, størrelse M/L

80 g hvetemel, kanskje mer

mel til forming av pastaputer

100 g smør

16 salvieblader

100 g parmesan eller pecorino, aller helst trøffelpecorino

 

  • Kok mandelpotetene i usaltet vann til de akkuart er møre.
  • Slå av vannet. Sett kasserollen tilbake over varmen noen sekunder slik at du får dampet potetene helt tørre.
  • Press potetene med en potetpresse over i en stor bolle til du har 500 g.
  • Lag en grop i midten. Vent 1-2 minutter.
  • Visp sammen 1 M/L-stort egg og hell det i midten. Tilsett 1 klyper salt og dryss over 80 g mel. Rør det sammen med en sleiv eller skje akkurat lenge nok til du får en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel om nødvendig. Den skal være litt klissen, men ikke klebre seg til fingrene dine.
  • Del deigen i to emner på en melet benkeplate. Rull emnene til 1,5 cm tykke pølser. Skjær av endene og skjær deretter puter med 1,5 cm mellomrom. Dryss over mer mel og kast de godt sammen, så de ikke klebrer seg til hverandre.
  • Når de er ferdig kan du bruke en gaffel til å lage riller i putene som sausen kan feste seg i. Tips! Du kan vente opptil en time med å koke dem, men om du venter er det viktig å kaste dem i mer mel og legge de på et brett som du rister på hvert tiende minutt. 
  • Det beste er å koke gnocchiene med en gang. Det gjør du ved å bruke en stor kasserolle med saltet vann.Tilsett gnocchiene og kok til de kommer til overflaten. Ta de ut med hullsleiv og la dem renne av på et brett med kjøkkenpapir. Tips! Lag for mange gnocchi, la de renne av, legg dem på et brett og frys dem harde i et par timer. Legg de så i fryseposer, så har du gnocchi klare til bruk.
  • Stek gnocchiene i smør til de blir gylne.
  • Lag salviesmør: Start med å lage brunt smør (se hvordan her). Sil og hell det brunede smøret tilbake i kasserollen. Tilsett salviebladene og rør rundt over varmen til de blir sprøstekt. 
  • Tilsett nystekte gnocchi og halvparten av osten i kasserollen med salviesmør og vend sammen. 
  • Legg opp på tallerkner og riv over resten av osten.

Flere matbloggere har svingt seg med poteter den siste tiden og laget en rekke flotte potetoppskrifter.

Mat På Bordet med Ovnsbakte poteter med timian

Et kjøkken i Istanbul med Rosebørek med potetfyll (Patatesli gül böreği)

Aichas Mat med Middelhavs-inspirert potetstappe

Analiza Gonzales med Raggmunkar

Kjøkkenmagi med Gnocchi med en vri

Idefull med Små potetkaker- potetcookies

Sunnere Alternativ med Rösti/Røstipoteter

My Nordic Kitchen med Potato Cake with Cherry Chia Jam

Bord for to med Godt med potet x 3

Hver gang vi spiser med Potetpytt med egg og bacon

Mias Mat med Kremede småpoteter med aromasopp og bacon

Siv baker og steiker med Potet- og purresuppe med spicy chorizo og et hint av trøffel

Basilico med Ovnsbakte røstipoteter med lammekoteletter og rødvinsaus

mandag
sep122016

Pizza med beter og chèvre

LUNSJ/MIDDAG/SNACKS: Pizzaen blir skikkelig vakker med beter. God ble den jaggu og!
Sammen med mange andre av landets matbloggere er jeg blitt utfordret av vegetarbloggen Green Bonanza til å lage en oppskrift med beter. Etter en idédrodling ble resultatet en splitter ny oppskrift på hvit pizza med beter og chèvre. Nam!
Inspirasjon til oppskriften fikk jeg fra en vegetarrestaurant på Koster jeg besøkte i sommer hvor de laget en hvit pizza med gresskar og chèvre som smakte nydelig.
Nederst i saken har jeg lagt ved lenker til andre svar på oppskriftsutfordringen - her finner du beter både med salt og søtt(!).
Oppskrift på betepizza:

TIL 4 porsjonspizzaer
4 store beter, gjerne ulike sorter
extra vergine olivenolje
1/2 ss grovt salt
-
Pizzadeig:
250 g hvetemel
250 g pizzamel, tipo00
10 g salt
3 dl vann
15 g extra vergine olivenolje
10 g sukker
15 g gjær
-
Resten av toppingen:
1 pakke Haukeli chèvre naturell
1 beger crème fraîche
timian
rosmarin
1 purre, i skiver
bacon, etter smak
flaksalt
  • Start med å bake betene: Skyll og vask de, og legg de deretter oppå to lag med aluminiumsfolie. Hell over en klunk olivenolje og strø over grovt salt, eventuelt flaksalt. Lukk igjen begge arkene med aluminiumsfolie og bak betene i ovnen i 1-1,5 timer, til de er møre. Skjær av topp og bunn og skrell de.
  • Lag deretter pizzadeigen: Bland sammen mel og salt i en bolle. Bland deretter sammen vann, sukker, gjær og olivenolje i en annen bolle. Hell det våte i melblandingen og rør rundt med en skje til du får en klumpete deig. Dekk med plastfolie og la hvile i 10 minutter. Elt deigen i litt olivenolje på kjøkkenbenken, dekk med plast og la hvile i 10 minutter til. Gjenta denne prosessen to ganger.
  • Imens pizzadeigen hviler kan du forberede toppingen: Bland sammen crème fraîche og chèvre. Smak til med salt og pepper. Skjær baconskivene i passe biter, purren og betene i skiver. Tips! Pass på at betene er avkjølt før du legger dem på pizzabunnene.
  • Lag pizzaene: Kjevle ut pizzabunnene på melet kjøkkenbenk. Smør på chèvrekremen, la det gjerne være litt ujevnt fordelt. Dryss over urtene og fordel toppingen. Stek pizzaene på 250 grader varmluft i cirka 10 minutter. Strø med flaksalt og server.

 

Her er andre bidrag til utfordringen:

Idéfull med Rødmende betefruer

Mias Mat med Ovnsbakt rødbethummus

Lise von Krogh med Stekt og marinert mangold

My Nordic Kitchen med Beet & Berry Bowl

Matmagi med Enkel rødbetesalat

Kvardagsmat med Kvit pizza med beter

Et kjøkken i Istanbul med Krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt

Siv Baker og Steiker med Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler

torsdag
mai192016

Rabarbrasuppe

Dessert/suppe: Frisk, syrlig og deilig.
Ved siden av komposthaugen i hagen min vokser de raskt på denne tiden av året, så det er bare å ta for seg. Chutney, syltetøy, saft, suppe. Nam!
Oppskrift på rabarbrasuppe:

600 g rabarbra
250 g sukker
6 dl vann
1 vaniljestang 
2 stjerneanis
1 kanelstang

1-2 dl fløte
1-2 ss sukker

  • Skyll og skrell rabarbraen.
  • Del vaniljestangen i to.
  • Kok sukkerlake på skall, sukker, vann, vaniljestang og -frø, stjerneanis og kanelstang i 15-20 min. Sil så du får en ren lake.
  • I sukkerlaken tilsettes rabarbra oppdelt i 2 cm store biter. Kok opp og la trekke på lav varme til mørt.
  • Smak eventuelt til med mer sukker.
  • Server varm, lun eller kald. Gjerne med en krem- eller rømmeklatt tilsatt litt sukker og eventuelt litt av frøene fra vaniljestanga.

 

fredag
mai132016

Fisketaco

Middag/kveldsrett: Delikat og frisk.

Når jeg skal lage fisketaco pleier jeg å variere mellom to måter å tilberede fisken. Enten dypper jeg fisken i tempura og friterer den, så den blir lett, fluffy og sprø utenpå, eller så gjør jeg det enkelt ved å rulle fisken i litt maizena og krydder før den stekes. Under finner du min oppskrift på sistnevnte variant.

Her har jeg laget tomatsalsa og guacamole til, men varier gjerne. Mango- eller ferskensalsa er nydelig til for eksempel.

Når det gjelder valg av fisk er det viktigste at den er hvit og fersk. Jeg pleier å bruke torsk eller lange.

Corona med en liten limebåt i flaska er selvfølgelig deilig til.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på fisketaco:

TIL 2
300 g lange- eller torskefilet
Salt
1 ss maizena
1/2 ts chilipulver
1/2 ts cumin

Tomatsalsa:
2 tomater uten innmat i små terninger
1/2 rødløk, veldig finhakket
1/2 lime, saft
1/2-1 jalapeno eller grønn chili
1/4-1/2 liten potte koriander

Guacamole:
1 avokado
1/2 fedd veldig finhakket hvitløk, bruk gjerne hvitløkpresse
1/4 lime
Salt

4-6 hvetetortilla
Økologisk lettrømme
Limebåter

 

  • Lag guacamole. Mos avokado og smak til med hvitløk, limesaft og salt. Tips! Her trengs det ganske mye salt.
  • Bland sammen alle salsa-ingrediensene, utenom koriander. Smak til med litt salt, og sett den kaldt mens du steker fisken.
  • Pakk tortillaene i aluminiumsfolie og varm den i ovnen på 160 grader i 10 minutter.
  • Rør sammen maizena, cumin og chilipulver og fordel på en tallerken. 
  • Skjær fisken i 2-3 cm tykke lange biter. Salt dem og rull de så i krydderpaneringen. 
  • Stek fisken i nøytal olje på middels høy til høy varme på begge sider til de er ferdig. Tips! Når fisken flaker seg ved at du trykker litt på den er den ferdig
  • Ved servering blandes koriander inn i salsaen.
  • På tortillaen anrettes først guacamole, så fisk, så salsa. Skvis over lime og topp med rømme.
fredag
mai062016

Asparges, vinaigrette, egg

Lunsj/forrett: Enkel vårrett på ti minutter.
Nå ligger aspargesene og strutter mot oss i butikkhyllene igjen. Jeg har laget en kjapp og enkel oppskrift som får dem til å skinne.
Server gjerne godt brød og hvitvin til.
Oppskrift på asparges med sennepvinaigrette og stekt egg
TIL 2-4
1 bunt asparges
2-4 egg
litt parmesan
1 ts flytende akasiehonning
1/2 ts dijonsennep
2 ss rødvinseddik
6-8 ss extra virgine olivenolje
urter, for eksempel kjørvel, gressløk eller fersk ramsløk om du får tak i
salt
maldonsalt
  • Knekk av den nederste trevlete biten på aspargesene.
  • Lag vinaigrette ved å blande sammen alt utenom olivenoljen i en liten skål. Visp inn olivenoljen og rør til den emulgerer til en tykk vinaigrette.
  • Stek egg i litt nøytral olje på middels varme til hviten er gjennomstekt, plommen skal være rennende.
  • Kok aspargesene i godt saltet vann i 3 minutter. Tips! Koketiden varierer etter tykkelsen, de er spenstige når de er ferdigkokt.
  • Vend nykokte asparges i vinaigretten. Legg de på tallerkner. Strø over hakkede urter. Riv over parmesan. Topp med egg. Strø godt med maldonsalt på eggeplommene.
onsdag
apr202016

Løkbresert høyrygg av okse med søtpotet og grønn salat

 

MIDDAG: Med denne metoden får du utrolig mørt kjøtt med masse smak.

Ved å bresere kjøttet blir det så mørt at du kan spise det med skje. Det bokstavelig talt smelter på tunga. I tillegg får kjøttet utrolig mye smak.

Metoden er stressfri, men kjøttet trenger 3-4 timer i ovnen. Bruker du andre stykningsdeler kan tidene variere.

Denne gang bakte jeg søtpoteter til og serverte med en enkel rucola og squash-salat. Resultatet er en eksplosjon av søtt, surt, salt, bittert og umami.

Drikketips: Mye passer her. For eksempel Rioja, Chianti eller viner laget på Nebbiolo-druen.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på løkbresert oksehøyrygg med søtpotet og grønn salat:

TIL 4
1 kilo høyrygg av okse
3 ss extra virgine olivenolje som tåler steking
1 løk
2 ts dijon
1 laurbærblad
1 stjerneanis
Hardfør urt, for eksempel rosmarin
1 dl hvitvin
1 ss mel
1 ss sherryeddik
1 ss tranebærgele


2 store søtpoteter, delt i 4
3 ss extra virgine olivenolje som tåler steking
1/4 ts sukker
1/2 ts maldonsalt
1/4 ts chiliflak

1 pakke rucola, vasket og renset
1/2 squash i tynne skiver
Saften av 1/2 sitron
2 ts akasiehonning
3 ss extra virgine olivenolje
salt
pepper

  • Varm opp en gryte over høy varme. Hell i olivenoljen, og brun kjøttet. Salt underveis. Tips! For å brune det godt, legg kjøttet (som gjerne har ligget utildekket i romtemperatur en stund) i godt oppvarmet gryte. Rist litt på gryta, slik at du får en jevn stekeskorpe. Snu når fått fin brunfarge. Salt. Gjenta på andre siden.
  • Skjær løken i tynne skiver og legg under kjøttstykket. 
  • Smør kjøttet med dijonsennep og legg over aromater. Jeg har brukt stjerneanis, laurbærblad og litt urter. Tips! Her er det mulig å variere.
  • Hell i hvitvinen. Fukt et bakepapirark godt og legg det over kjøttet. Press det ned langs kantene. Tips! Dette gjør at du tar vare på fuktigheten fra kjøttet og løken pluss alle de gode aromaene.
  • Dekk gryta med aluminiumsfolie og sett på lokk.
  • Breser i ovnen i 3-4 timer på 170 grader varmluft, eller til kjøttet er mørt. Sjekk med jevne mellomrom om gryta trenger litt væske. Det skal ikke bli helt tørt.
  • Mens kjøttet baker kan du lage søtpotetene: Skrubb skallet på søtpotetene under rennende kaldt vann. Tilsett søtpotetene og resten av ingrediensene i en bolle, og maser inn smakene. Hell alt over i en ildfast form og bak i ovnen den siste timen sammen med kjøttet, eller til søtpotetene er møre.
  • Rør sammen honningvinaigretten og vend inn rucola og squashskiver like før servering. Smak til med salt.
  • Når kjøttet er mørt ta det ut, og sett gryta over middelshøy varme. Tilsett mel, tranebærgelé, sherryeddik og 2 dl vann. Visp mens du koker opp og lar småputre i 3 minutter. Tilsett eventuelt mer vann til du er fornøyd med konsistensen. Kok opp og smak til med salt og pepper. 

 

 

torsdag
mar312016

Lapskaus

Middag: Sikringskost som egentlig fortjener å være festmat.

Lapskaus er en av de gamle gode norske husmannsklassikerne jeg tar meg selv i å tenke på som litt traust. Helt til jeg tar en skje. Da kommer jeg på hvor godt det er.

Jeg bruker salt lammekjøtt når jeg lager lapskaus. Hvordan og hvor lenge det bør vannes ut varierer etter hvor salt det er. Her har jeg brukt lammekjøtt som inneholder 1,5 prosent salt, og da fungerer det fint å bare koke det opp en gang, for så å sile vekk oppkoksvannet.

Flatbrød og smør, eventuelt skjenning, hører med.

Drikketips: Godt lyst øl, for eksempel Skoddehav fra Kinn.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på lapskaus:

I kilo saltet lammekjøtt på beinet (1,5 % salt)
800 g kokefaste poteter
1/2 stor sellerirot
1/2 middels kålrot
4 store gulrøtter
1 purre, ikke det mørkegrønne
En neve hakket kruspersille
Salt
Nykvernet svart pepper

  • Dekk lammekjøttet med vann og kok opp. Sil av. Tips! Dette fjerner en del av saltet.
  • Dekk kjøttet med 1 liter vann. Kok opp og la syde i 1,5 time. Ta ut kjøttet og fjern bein og brusk. Skjær det i små biter.
  • Skjær rotgrønnsaker og poteter i små terninger på cirka 1 x 1 cm. Tilsett kraften og kok til møre.
  • Tilsett purre skåret i tynne skiver de siste minuttene.
  • Når alt er klart legges kjøttet tilbake i gryta. Det hele kokes opp, smakes til med salt og pepper, og drysses med persille.
  • Server med flatbrød og smør.

 

 

fredag
okt302015

Pappas margarita

Drink: Margarita slik pappa lager den.
Hver sommer, før middagene på hytta, surrer faren min rundt på kjøkkenet og ut kommer han med forfriskende margarita til alle som vil ha. Det er ikke noe hokus pokus med denne drinken, det er rett og slett bare en god start på sommerkvelden. Litt syrlig, litt søtt og ganske salt.
Selv pleier jeg å lage margarita før, og noen ganger under, tex-mex og meksikanske middager hjemme, og det har alltid slått an. Anbefales blant annet neste gang du skal lage min mole eller tacos.
Sett på noe god mariachi-musikk, for eksempel José Alfredo Jiménez - El Rey, og nyt.
Salud!
Oppskrift på margarita
Til 6
2 dl tequila
1 dl Cointreau
1 dl Rose's lime
litt limejus
isbiter, gjerne knuste
1 ts nøytral olje
salt
  • Start med å feste salt på cocktailglassene ved å dyppe fingeren i litt nøytral olje eller limesaft som du fører rundt kanten av glasset. Strø deretter itt salt på en tallerken, og rull kanten av glasset på skrått slik at du får et tynt saltlag. Tips! Maldonsalt og andre flaksalt er ikke tingen her. Bruk vanlig fint salt!
  • Bland alle ingrediensene til drinken i en bolle eller cocktailshaker, rør rundt og smak eventuelt til med vann om du synes drinken er for sterk.
  • Hell over i cocktailglassene og sett på noe god mariachi-musikk.
fredag
okt092015

Mole

Middag: Les hvorfor meksikansk mole bør bli det neste store. 

Mole er intet mindre enn en kulinarisk skatt. At vi her oppe i nord ikke har fått øynene opp for denne meksikanske smaksbomben er rett og slett merkelig.

Et kjapt søk på google bekrefter inntrykket mitt. Det er nesten ingen norske treff på denne fantastiske komplekse sausen med et nydelig sting fra chili.

Synd, for jeg er overbevist om at alle som liker en god indisk curry eller chili con carne vil elske mole.

Det finnes kanskje like mange mole-variasjoner som det finnes bacalao-retter i Portugal. Jeg har jobbet frem en oppskrift som jeg synes smaker helt fantastisk. Her kjører jeg på med mengder tørket chili, kaffe og sjokolade, i tillegg til krydder, urter, smør, tomatpure, løk og hvitløk.

I oppskriften nedenfor har jeg stekt svinekoteletter fra ytrefileten, men det er mulig å variere med andre stykningsdeler eller annet kjøtt. Det vanligste er kylling, kalkun eller svinekjøtt, men jeg har også fått mole til hjortefilet, og det fungerte fint. Jeg tror til og med dette er godt til fisk, i så fall ville jeg forsøkt med breiflabb eller kveite.

Du kan servere molen som en saus ved siden av kjøttet slik jeg har gjort, eller du kan rive kjøttet (om du bruker svinenakke kan du benytte samme metoden som til mine pulled pork tacos), og så blande alt i en gryte.

Det eneste du virkelig må passe på er at du ikke koker sausen etter at den er kjørt i blenderen for ellers vil den kunne sprekke.

Oppskriften under er passe til 8 porsjoner, men lag gjerne mer i slengen, den skal tross alt stå og putre i et par timer. Jeg pleier å lage en stor batch og fryse ned i mindre poser, så har jeg mole klar på mindre tid enn det tar å koke ris.

Sausen blir for øvrig bare bedre av å stå og sette seg, så lag den gjerne dagen før du skal servere den.

En tequila eller margarita (her er pappa sin oppskrift) som fordrink, og deretter coronas med limebåter til molen vil fungere ypperlig. Vil du ha hvitvin så prøv med en riesling som tåler den sterke sausen, og er du i rødvinshumør anbefaler jeg en siciliansk av druen nero d'avola eller en argentinsk malbec (her er en som er rimelig og god til).

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på meksikansk mole:

TIL 8

100 g smør
1/2 løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket

1 ts cuminfrø
1 ts pepper
3 nellikspikere
1/4 ts oregano
25 g sesamfrø
1/4 ts revet muskatnøtt
15 g (2-3 stk) guadajillochili
15 g (1-2 stk) anchochili
1/2 ts chilipulver

1 ss tomatpure
1 1/2 ss brunt sukker
10 g salt

1/2 liter vann
1 ts instant kaffe
30 g sjokolade, 55 % kakao
1 kanelstang

  • Fin frem og mål opp alle ingrediensene.
  • Rist cumin, pepper og nellikspikre i en tørr panne til de begynner å ryke. Tilsett oregano og kjør i krydderkvern eller mal i morter. Tips! Pass på at det ikke er igjen biter av nellik.
  • Rist sesamfrøene i en tørr panne og mal dem opp i morteren.
  • Bland med muskattnøtt, chilipulver og de tørkete chiliene, som du har renset for stilker og mesteparten av frøene, og deretter grovhakket. Ha krydderblandingen klar.
  • Varm opp en emaljert gryte over middels varme og tilsett smør, løk og hvitløk. Surr i 5 minutter. Tilsett deretter krydderblandingen og surr i 2 minutter til.
  • Tilsett tomatpuré, brunt sukker og salt, og surr i ytterligere 2 min.
  • Hell i vann, og deretter instant kaffe, grovhakket sjokolade og kanelstang. Rør rundt til sjokoladen har smeltet.
  • Kok opp gryten under omrøring, og la den syde forsiktig under lokk i 1 1/2-2 timer.
  • Ta ut kanelstangen. Kjør sausen med blender i 1-2 minutter til du har en homogen saus.
  • Ved servering varmer du sausen forsiktig opp mot kokepunktet. Tips! Ikke la sausen koke, for da kan den sprekke. 

Server for eksempel med svinekotelett av ytrefilet, erter, ris og rømme:

TIL 4

600-800 g ytrefilet av svin, delt opp i kotelleter og stekt i panne eller helstekt

250 g frosne grønner erter, kokt opp i saltet vann

Nok jasminris

Rømme

Ristede sesamfrø til å drysse over sausen

Tortillas eller jalapeñomuffins

fredag
okt022015

Gnocchi bolognese

Middag: Comfort food på sitt aller beste.

Jeg kommer ikke på noe som kan passe bedre enn regntung høstkveld enn gnocchi med bolognese. Enten du skal lage et familiemåltid, vennemiddag eller ha en romantisk tête-à-tête. Les her hvordan lage fantastiske gnocchi.

Vi som liker vin benytter selvfølgelig anledningen til å åpne en god italiensk rødvin til. Jeg drakk sicilianske Planeta Plumbago Nero d'Avola 2013 sist jeg spiste dette, og den satt som bare det!

Har du tid, så vil det være perfekt å runde av kvelden med min safran-panna cotta til dessert. Den går raskt å lage, men trenger noen timer på å sette seg.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på gnocchi bolognese:

TIL 6

50 g smør
100-150 g bacon
1 løk, finhakket 
1 stilk stangselleri, i små terninger
6 hvitløkfedd, finhakket
1 lite glass tomatpure
1 ts timianblader
litt tørket oregano
2 laurbærblad
2,5 dl hvitvin, evt 2 ss hvitvinseddik og 2 dl vann
600 g kjøttdeig
400 g svinekjøttdeig
4 dl melk
nykokte gnocchi
2 ss hakket bladpersille
parmesan eller pecorino, til servering

  • Lag gnocchiene parallelt med bolognesen - oppskriften finner du her. Tips! Gnocchiene bør spises nykokte, så time slik at bolognesen er klar til servering når gnocchiene kokes. 
  • Skjær opp bacon i små terninger eller biter og la de svette i en kasserolle eller emaljert gryte på lav varme med smøret i 10 minutter.
  • Tilsett løk og surr videre på middels varme i 10 minutter.
  • Tilsett så stangselleri og hvitløk og surr videre i 2 minutter.
  • Tilsett tomatpuré og surr i ytterligere 2 minutter.
  • Hell i hvitvin og urter og kok opp, senk varmen og la det putre.
  • Brun oksekjøttdeigen godt, del den opp og stek til den er skikkelig gyllenbrun. Tips! Jeg synes det er et poeng å få kjøttdeigen ordentlig gyllen og godt brunet.
  • Brun deretter svinekjøttdeigen veldig lett og hakk den opp. Ikke stek den tørr.
  • Tilsett kjøttet i gryten, varm opp til kokepunktet, senk så varmen og la den putre forsiktig under lokk i minst 20 minutter, helst mer, gjerne én time (mulig du må tilsette litt vann underveis).
  • Ti minutter før servering tilsettes 4 dl melk. Kok opp og la putre i 10 minutter.
  • Smak til bolognesen med salt og tilsett nykokte gnocchi. Dryss over finhakket persille til slutt og server med nyrevet parmesan og pecorino.