Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Svinekoteletter med rødløk, eple og calvados | Main | Agurksuppe »
fredag
okt252013

Bifftartar

LUNSJ/SMÅRETT/FORRETT/MIDDAG: Dette er noe av det beste jeg vet!

Tenk at noe så godt kan lages på 5 minutter... Og, så enkelt! Bare pass på å være nøye med hygienen.

Retten er oppkalt etter tartarene som ifølge legenden red på tokt med kjøttet pakket under hestesadelen. Man kan nesten se dem for seg fråtse i hakket kjøtt mellom slagene.

Man kan vel trygt kalle bifftartar en primitiv nytelse - her hakkes kjøtt, smakes til med krydderier og toppes med en rå eggeplomme, men samtidig synes jeg dette er elegant og delikat mat å servere om du anretter det pent.

Jeg bruker helst mørbrad til tartaren ettersom den har mye smak og er veldig mør, men filet fungerer også fint. Skal du servere mindre porsjoner enn jeg har foreslått kan du røre eggeplommene inn sammen med de andre ingrediensene eller toppe tartaren med en vakteleggeplomme.

Bifftartar fungerer alene som en forrett eller smårett, men server gjerne litt brød eller små crostinier ved siden av. Om du vil spise dette som en hovedrett kan du lage en frisk grønn salat og gjerne litt pommes frites til.

Jeg pleier å drikke et lyst øl eller rosévin til bifftartar.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på bifftartar

TIL 2

300 g mørbrad eller filet av storfe eller kalv
1 sjalottløk, finhakket
2 ts finhakket estragon, hakket
2 ss finhakket persille, finhakket
1 ts dijonsennep
10 stenk tabasco, eller etter smak
1 ss god olivenolje
salt
grovmalt svart pepper
2 eggeplommer (kan sløyfes)
litt parmesan

  • Skjær kjøttet i tynne strimler og deretter i små terninger. Hakk. Tips! Kjøttbitene skal hakkes ganske fint, men gi litt tyggemotstand, synes jeg.
  • Legg kjøttet i en bolle sammen med sjalottløk, estragon, persille, dijonsennep, tabasco og olivenolje. Bland det godt og smak til med salt.
  • Legg kjøttet pent opp på porsjonstallerkener. Tips! Bruk noe rundt til å forme tartaren når du anretter – eksempler er kjøttring, fondantring eller skjær en plastring ut av en tom 1,5 liters plastflaske.
  • Grovmal masse pepper oppå og rundt tartaren. Tips! Skru løs korken på kverna, så pepperet blir skikkelig grovmalt.
  • Lag en liten grop i tartarene, separer eggene og legg eggeplommene i hver sin grop. Strø gjerne litt salt på eggeplommen.
  • Høvle litt parmesan og anrett det rundt tartaren. Nyt!

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.