Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Pasta primavera | Main | Ovnsbakt laks med dill »
onsdag
mai012013

Chili con carne

MIDDAG: Enkel chili con carne.

Jeg synes alle burde ha sin egen chili con carne-oppskrift. Her finnes det få føringer, og mange smaker å velge blant. Finn den styrken du vil ha, og sett gjerne din signatur; kaffe, sjokolade og tørket frukt er bare noe av det du med hell kan putte i en chilligryte.

Mange har et kjærlighetsforhold til chiligryta si, og de mest dedikerte chilientusiastene jeg kjenner bestiller til og med obskure chilityper på nett. Jeg pleier å nøye meg med det jeg finner i min lokale butikk - helst en blanding av chipotle (røkt og tørket jalapeño) og ancho (tørket poblano). Styrken varierer jeg etter gjestenes gane. Du smaker deg fram til den styrken du vil ha.

Chili con carne blir aller best med høyrygg som får bresere seg mør i timesvis i ovnen eller kortere tid i trykkoker, men ofte lager jeg en enklere variant med kjøttdeig som den du finner i oppskriften under.

For meg er det viktig å servere rømme og en hjemmelaget salsa til chiligryta. Min erfaring er dessuten at amerikansk pinot noir er veldig godt å drikke til.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på chili con carne

TIL 4

Nøytral olje
600 g kjøttdeig
2 løk, hakket
4 fedd hvitløk, hakket
Krydderblanding:

  • 1 ts salt
  • 1 ts paprika
  • 1 ts oregano
  • 1,5 ss chilipulver
  • 1 ss spisskummen
  • 3 nellikspiker

2 ss tomatpuré
2-4 ancho og/eller chipotle chili, hakket
1 ss brunt sukker
2 bokser hakket tomat
1-2 bokser red kidney bønner, avrent
salt
tabasco
noen dråper sherryeddik

  • Lag krydderblandingen: Støt de hele krydderne i morter eller kjør i kryddermaler, og bland alle ingrediensene sammen.
  • Varm opp en gryte over høy varme, og brun kjøttdeigen med litt salt i nøytral olje. Ta ut kjøttet, hell av overflødig væske og tørk gryta med papir.
  • Surr løk og hvitløk i mer olje over middels varme til blank i 5-10 minutter.
  • Tilsett så krydderblanding i gryta og surr i ett minutt.
  • Tilsett så tomatpuré og surr i et par minutter.
  • Ha den brunede kjøttdeigen, sukker og tørket chili i gryta, og bland godt sammen over varmen et par minutter.
  • Tilsett hakkede tomater og varm opp til kokepunktet, skru ned varmen til lav og la gryta putre rolig under lokk i 1 time.
  • Etter én time rører du inn bønner etter smak og lar gryta putre i 10 minutter.
  • Smak til med salt, chilipulver, tabasco og noen dråper sherryeddik.
  • Server med tomatsalsa, rømme og tortillas.

Reader Comments (2)

Digger bloggen din, Håvard!
Tusen takk, Fritz! Veldig gøy å høre!
mai 29, 2013 | Registered CommenterHåvard Egge

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.