Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Pizza med jordbærsaus | Main | Chili con carne »
torsdag
mai302013

Pasta primavera

MIDDAG: På tide med en av mine vårfavoritter.

Legenden forteller at pasta primavera (vårpasta) for første gang ble servert på restauranten Le Cirque i New York en gang på 70-tallet. Ifølge ryktet ble retten til vinterstid(!), nærmere bestemt på en skiferie i Kanada i 1974, da Le Cirques restauratør Sirio Maccioni skulle lage spagetti med alfredo-saus til sitt reisefølge. I fryseren fant han et utvalg frosne grønnsaker. Planen var å tilsette noen erter, men gjestene ville det annerledes, og tilslutt endte det som var tilgjengelig av grønnsaker i kasserollen.

Det finnes mange versjoner av retten, og det er ingen klare regler for hva retten må inneholde. Jeg pleier å lage den som en hyllest til våren med hjemmelaget pesto og asparges, gjerne noen erter eller andre grønnsaker i sesong, og skal jeg slå på stortromma så er det godt med noen reker i tillegg, men dette er som du skjønner ikke en nødvendighet.

Har jeg tid lager jeg pastaen selv og deigen kutter jeg så i tagliatelletykkelse (0,75 cm). Mer om hjemmelaget pasta her i min pastaskole.

Det viktige å huske på når du koker pasta er å bruke en stor kasserolle med masse vann og passe mengde salt - rundt 10 g per liter vann.

Vannet du koker vårgrønnsakene i skal selvfølgelig også saltes godt, bruk gjerne litt mer salt enn du tror er nok (40-50 g per liter vann), for smak, farge og konsistens.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på pasta primavera


TIL 4
500 g spagetti eller tagliatelle
1-2 bunter asparges
100 g erter, frosne petit pois
400 g reker
1 potte basilikum, bladene
40 g parmesan, finrevet
1 fedd hvitløk
1 ss pinjekjerner
1,5 dl god olivenolje
salt
nykvernet svart pepper

  • Kok opp to kasseroller med vann. Tips! Salt pastavannet med 10 g per liter, og grønnsaksvannet med 40-50 g per liter.
  • Skrell rekene.
  • Knekk av den trevlete biten nederst på aspargesen, og skrell stilkene om de er tykke og robuste. Del så i bitestor biter.
  • Lag pesto slik: Bland basilikum, parmesan, hvitløk og pinjekjerner i en mikser. Tilsett oljen i små mengder om gangen samtidig som du mikser. Smak til med salt og pepper.
  • Kok pastaen al dente.
  • Mens pastaen koker heller du ertene i den andre kasserollen med kokende vann og gir det et oppkok. Ta ut med en hullsleiv.
  • I det samme vannet koker du så asparges al dente (1-4 minutter). Tips! Asparges skal fortsatt strutte når de tas ut av vannet, og føles spenstige om du kjenner etter med fingrene.
  • Når pastaen er ferdig siler du av vannet og blander inn pestoen. Rør så inn grønnsakene, og legg opp i pastatallerkner om du har. Riv litt parmesan og dander med reker og basilikum. Avslutt med litt fingersalt og god olivenolje i en tynn stråle.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.