Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Grillede middelhavsgrønnsaker | Main | Pasta primavera »
fredag
jun072013

Pizza med jordbærsaus

MIDDAG: Sommerpizzaen 2013 har jordbærsaus.

Jeg ble umiddelbart nysgjerrig da jeg så bildet. Og med en gang jeg hadde lest ferdig oppskriften på polenta med jordbærmarinara i kokeboken Modernist Cuisine at Home bestemte jeg meg; dette må prøves.

I utgangspunktet vil mange mene at dette er en helt vill idé, men det er ikke så ulogisk som man først kan tro. Om man tenker etter er både jordbær og tomater røde bær med mye syre som gjør det mulig å skape den komplekse sødmen vi vil ha fra slike sauser.

Vel hjemme fra butikken, med et par kurver jordbær under armen, laget jeg min første versjon av sausen. Bittelitt hvitløk, litt løk, god olivenolje og en tomat, i tillegg til jordbærne naturligvis. Jeg prøvde den først til en porsjon polenta, og ble oppspilt, men ambivalent - det smakte faktisk kjempegodt, og smakene fungerte godt sammen, men samtidig klarte jeg ikke å unngå å synes kombinasjonen var rar. For rar konkluderte jeg med.

Dette ga likevel mersmak, og jeg bestemt meg for å lage en oppskrift på pizza med den samme sausen. Jeg kom fram til at om dette skal gå så er det ekstra viktig at sausen får følge av ingredienser som passer godt til jordbær og samtidig er med å definere at dette er saltmat.

Valget falt på parmaskinke, rosmarin, ananas, rødløk og mozzarella, og denne gangen passet smakene upåklagelig. Det hele oppleves naturlig, og spesielt rosmarinen gjør at dette fungerer. Kjempegod ble jordbærpizzaen, om jeg får lov til å si det selv. Her har du oppskriften om du og ble nysgjerrig:

Følg Entusiastisk mat på Facebook!    

Oppskrift på pizza med jordbær og tomatsaus versjon 1.0

TIL 4 SMÅ PIZZAER

Pizzadeig:

250 g hvetemel
250 g hvetemel tipo 00
10 g salt
3 dl vann, lunkent
50 g god olivenolje
20 g sukker
20 g fersk gjær

  • Bland sammen mel og salt i en bolle.
  • Bland sammen vann, sukker, gjær og olivenolje i en annen bolle. Hell i melet og rør rundt med en skje til du får en deig. Dekk med plastfolie og hvil i 10 minutter.
  • Elt deigen i litt olivenolje på kjøkkenbenken, dekk med plast og hvil i 10 minutter. Gjenta denne prosessen 2 ganger.
  • Kjevle ut pizzabunnene på melet kjøkkenbenk.

Jordbær og tomatsaus:

200 g jordbær, renset
1 plommetomat
0,5 fedd hvitløk, hakket
0,25 løk, hakket
1 ss olivenolje
salt
  • Skjær jordbær og tomater i små terninger
  • Surr hvitløk og løk på middelslav varme i 5 minutter.
  • Tilsett jordbær og tomat og kok opp. Senk varme og syd under lokk i 5 minutter.
  • Ta av lokket og putre i omkring 30 minutter.
  • Kjør med stavmikser og smak til med salt. Avkjøl før bruk.

Topping:

1 porsjon jordbær og tomatsaus
400 g revet mozzarella  Tips! Bruk ferdigrevet mozzarella. Den gir ikke ifra seg væske som gjør pizzaen bløt under steking.
4 rosmarinstilker, bladene
0,5 rødløk i skiver
noen ananasbiter, helst fra en fersk ananas Tips! Ikke bruk for mye ananas, kan bli for mye av det gode.
100 g parmaskinke  
  • Fordel saus og topping, men vent med parmaskinken til pizzaen er ferdigstekt.
  • Stek pizzaene i 8-10 minutter på 250-270 grader.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.