Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Gnocchi bolognese | Main | Bakt breiflabb med kremet pasta, spisskål og jalapeño »
fredag
sep182015

Lammelårskive, rotfrukter, kantareller og salsa verde

Middag: Norsk høst på en fjøl.

Her har jeg samlet noen av de beste smakene akkurat nå på en fjøl. Ikke mye slår norsk lam, rotfrukter og kantareller, og med en salsa verde på toppen blir råvarene enda et hakk hvassere.

Jeg har brukt en grillpanne til å steke lammet, men du kan selvfølgelig steke det i panne eller legge det på grillen om du vil.

Eventuelle salsa verde-rester kan brukes til mye godt. For eksempel innkokt røye eller laks, stekt kylling eller i en potetsalat.

Du åpner selvfølgelig en god flaske lammevin til dette. Prøv for eksempel med en passende fra Rhônedalen.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på grillet lammelårskive, rotfrukter, kantareller og salsa verde:

TIL 2

1 lammerlårskive
Salt
Nøytral olje

1-200 g kantareller

Ovnsbakte rotfrukter:

1 rødløk
2 gulrøtter
1 stor pastinakk
1 nepe
3 fedd hvitløk
2 gode klunker olivenolje
Litt timian eller rosmarin

Salt

Salsa verde:
1 ss estragon
1 ss kjørvel
1 neve bladpersille
1 neve basilikum
10 kapers
3 ansjos, fra glass med olivenolje
1 hvitløkfedd
Saften av 1/2 sitron
Litt salt
0,5-1 dl god extra virgine olivenolje

  • Rotfruktene: Del rødløken i 4 båter og skjær rotfruktene i fingertykke biter eller båter. Legg alt i en form, tilsett salt og bland godt. Bak dem på 200-225 grader varmluft i cirka 30 min til grønnsakene er gylne og møre. Tips! Rør rundt på grønnsakene underveis, så alt blir likt stekt og ingen ting brenner seg.
  • Salsa verde: Grovhakk basilikum og finhakk de øvrige urtene. Grovhakk ansjos og kapers og finhakk hvitløkfeddet nøye. Bland alt sammen med sitron og rør inn en god olivenolje. Smak til med litt salt.
  • Grill lammet: La kjøttet ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før steking. Varm opp en grillpanne over relativt høy varme. Hell i olje og legg i lammelårskiven. La ligge til den har fått et fint grillmerke, snu kjøttet 90 grader så du får et fint rutete grillmønster. Snu deretter skiven og salt den grillede flaten. Brun på samme måten på den andre siden. Salt. Stek til kjøttet er slik du liker det. På lammelår synes jeg 60-62 grader er passe, bare husk at kjøttet går litt opp i temperatur mens det hviler. La kjøttet hvile i 5-10 minutter før servering.
  • Stek kantarellene: Her er min innføring i hvordan steke sopp.
  • Server alt på en fjøl.

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.