Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
Main | Pizza med beter og chèvre »
tirsdag
okt112016

Potetgnocchi med salviesmør

Forret/tilbehør: Himmelske pastaputer av potet.

Denne gangen er det Ina-Janine Johnsen fra Mat På Bordet som har valgt tema til månedens bloggutfordring, og valget falt på en knoll alle kjenner godt til. Hatet og elsket om hverandre. Jeg snakker selvfølgelig om poteten. 

Til tross for at den er til de grader utskjelt, kan man rett og slett lage uendelig mye godt om man har noen poteter. Jeg har valgt å poste en av mine favoritter, nemlig potetpastaen gnocchi.

Om du lager disse med kjærlighet og omtanke er de intet mindre enn en himmelsk opplevelse, både i smak og konsistens.

Riktignok krever det litt presisjon å få de perfekt, men det er vel og merke ganske hverdagslige oppgaver du skal igjennom:

Først skal melne poteter kokes akkurat møre uten salt i kokevannet. Deretter dampes de tørre i kasserollen før de presses igjennom en potetpresse, om du har, om ikke kan du bruke kjøttkverna. En potetmoser er tredje alternativ, men vil antakelig føre til noen klumper som ødelegger det myke sluttresultatet du er ute etter.

Deretter skal potetene mens de ennå er varme røres sammen med egg, salt og mel til du akkurat har en deig. Denne skal jobbes minimalt med, rulles til pølser på for eksempel 1,5 cm, og så deles i puter på samme tykkelse, cirka 1,5 centimeter i dette tilfellet. Dryss så med nok mel til at de ikke klebrer seg til hverandre. Til slutt kan du bruke en gaffel til å lage riller som sausen kan feste seg i (sausen er noe av poenget med gnocchi spør du meg).

Kok deretter potetgnocchiene forsiktig i saltet vann til de flyter opp til toppen av kokevannet. Ta de så ut med hullsleiv og la renne av. På dette tidspunktet kan du legge dem på et brett som settes i fryseren i et par timer til de er harde. Legg de deretter i en frysepose, så har du gnochi klare til bruk en annen dag. Om du vil bruke dem med en gang kan de enten tilsettes i en saus eller stekes i en panne slik jeg har gjort i oppskriften under. Her får de følge av deilig brunet smør med salvie.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på gnocchi med salviesmør:

FORRET TIL 4

600 g mandelpotet, skrelt

1 egg, størrelse M/L

80 g hvetemel, kanskje mer

mel til forming av pastaputer

100 g smør

16 salvieblader

100 g parmesan eller pecorino, aller helst trøffelpecorino

 

  • Kok mandelpotetene i usaltet vann til de akkuart er møre.
  • Slå av vannet. Sett kasserollen tilbake over varmen noen sekunder slik at du får dampet potetene helt tørre.
  • Press potetene med en potetpresse over i en stor bolle til du har 500 g.
  • Lag en grop i midten. Vent 1-2 minutter.
  • Visp sammen 1 M/L-stort egg og hell det i midten. Tilsett 1 klyper salt og dryss over 80 g mel. Rør det sammen med en sleiv eller skje akkurat lenge nok til du får en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel om nødvendig. Den skal være litt klissen, men ikke klebre seg til fingrene dine.
  • Del deigen i to emner på en melet benkeplate. Rull emnene til 1,5 cm tykke pølser. Skjær av endene og skjær deretter puter med 1,5 cm mellomrom. Dryss over mer mel og kast de godt sammen, så de ikke klebrer seg til hverandre.
  • Når de er ferdig kan du bruke en gaffel til å lage riller i putene som sausen kan feste seg i. Tips! Du kan vente opptil en time med å koke dem, men om du venter er det viktig å kaste dem i mer mel og legge de på et brett som du rister på hvert tiende minutt. 
  • Det beste er å koke gnocchiene med en gang. Det gjør du ved å bruke en stor kasserolle med saltet vann.Tilsett gnocchiene og kok til de kommer til overflaten. Ta de ut med hullsleiv og la dem renne av på et brett med kjøkkenpapir. Tips! Lag for mange gnocchi, la de renne av, legg dem på et brett og frys dem harde i et par timer. Legg de så i fryseposer, så har du gnocchi klare til bruk.
  • Stek gnocchiene i smør til de blir gylne.
  • Lag salviesmør: Start med å lage brunt smør (se hvordan her). Sil og hell det brunede smøret tilbake i kasserollen. Tilsett salviebladene og rør rundt over varmen til de blir sprøstekt. 
  • Tilsett nystekte gnocchi og halvparten av osten i kasserollen med salviesmør og vend sammen. 
  • Legg opp på tallerkner og riv over resten av osten.

Flere matbloggere har svingt seg med poteter den siste tiden og laget en rekke flotte potetoppskrifter.

Mat På Bordet med Ovnsbakte poteter med timian

Et kjøkken i Istanbul med Rosebørek med potetfyll (Patatesli gül böreği)

Aichas Mat med Middelhavs-inspirert potetstappe

Analiza Gonzales med Raggmunkar

Kjøkkenmagi med Gnocchi med en vri

Idefull med Små potetkaker- potetcookies

Sunnere Alternativ med Rösti/Røstipoteter

My Nordic Kitchen med Potato Cake with Cherry Chia Jam

Bord for to med Godt med potet x 3

Hver gang vi spiser med Potetpytt med egg og bacon

Mias Mat med Kremede småpoteter med aromasopp og bacon

Siv baker og steiker med Potet- og purresuppe med spicy chorizo og et hint av trøffel

Basilico med Ovnsbakte røstipoteter med lammekoteletter og rødvinsaus

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.