Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Asparges, vinaigrette, egg | Main | Lapskaus »
onsdag
apr202016

Løkbresert høyrygg av okse med søtpotet og grønn salat

 

MIDDAG: Med denne metoden får du utrolig mørt kjøtt med masse smak.

Ved å bresere kjøttet blir det så mørt at du kan spise det med skje. Det bokstavelig talt smelter på tunga. I tillegg får kjøttet utrolig mye smak.

Metoden er stressfri, men kjøttet trenger 3-4 timer i ovnen. Bruker du andre stykningsdeler kan tidene variere.

Denne gang bakte jeg søtpoteter til og serverte med en enkel rucola og squash-salat. Resultatet er en eksplosjon av søtt, surt, salt, bittert og umami.

Drikketips: Mye passer her. For eksempel Rioja, Chianti eller viner laget på Nebbiolo-druen.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på løkbresert oksehøyrygg med søtpotet og grønn salat:

TIL 4
1 kilo høyrygg av okse
3 ss extra virgine olivenolje som tåler steking
1 løk
2 ts dijon
1 laurbærblad
1 stjerneanis
Hardfør urt, for eksempel rosmarin
1 dl hvitvin
1 ss mel
1 ss sherryeddik
1 ss tranebærgele


2 store søtpoteter, delt i 4
3 ss extra virgine olivenolje som tåler steking
1/4 ts sukker
1/2 ts maldonsalt
1/4 ts chiliflak

1 pakke rucola, vasket og renset
1/2 squash i tynne skiver
Saften av 1/2 sitron
2 ts akasiehonning
3 ss extra virgine olivenolje
salt
pepper

  • Varm opp en gryte over høy varme. Hell i olivenoljen, og brun kjøttet. Salt underveis. Tips! For å brune det godt, legg kjøttet (som gjerne har ligget utildekket i romtemperatur en stund) i godt oppvarmet gryte. Rist litt på gryta, slik at du får en jevn stekeskorpe. Snu når fått fin brunfarge. Salt. Gjenta på andre siden.
  • Skjær løken i tynne skiver og legg under kjøttstykket. 
  • Smør kjøttet med dijonsennep og legg over aromater. Jeg har brukt stjerneanis, laurbærblad og litt urter. Tips! Her er det mulig å variere.
  • Hell i hvitvinen. Fukt et bakepapirark godt og legg det over kjøttet. Press det ned langs kantene. Tips! Dette gjør at du tar vare på fuktigheten fra kjøttet og løken pluss alle de gode aromaene.
  • Dekk gryta med aluminiumsfolie og sett på lokk.
  • Breser i ovnen i 3-4 timer på 170 grader varmluft, eller til kjøttet er mørt. Sjekk med jevne mellomrom om gryta trenger litt væske. Det skal ikke bli helt tørt.
  • Mens kjøttet baker kan du lage søtpotetene: Skrubb skallet på søtpotetene under rennende kaldt vann. Tilsett søtpotetene og resten av ingrediensene i en bolle, og maser inn smakene. Hell alt over i en ildfast form og bak i ovnen den siste timen sammen med kjøttet, eller til søtpotetene er møre.
  • Rør sammen honningvinaigretten og vend inn rucola og squashskiver like før servering. Smak til med salt.
  • Når kjøttet er mørt ta det ut, og sett gryta over middelshøy varme. Tilsett mel, tranebærgelé, sherryeddik og 2 dl vann. Visp mens du koker opp og lar småputre i 3 minutter. Tilsett eventuelt mer vann til du er fornøyd med konsistensen. Kok opp og smak til med salt og pepper. 

 

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.