Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
fredag
sep182015

Lammelårskive, rotfrukter, kantareller og salsa verde

Middag: Norsk høst på en fjøl.

Her har jeg samlet noen av de beste smakene akkurat nå på en fjøl. Ikke mye slår norsk lam, rotfrukter og kantareller, og med en salsa verde på toppen blir råvarene enda et hakk hvassere.

Jeg har brukt en grillpanne til å steke lammet, men du kan selvfølgelig steke det i panne eller legge det på grillen om du vil.

Eventuelle salsa verde-rester kan brukes til mye godt. For eksempel innkokt røye eller laks, stekt kylling eller i en potetsalat.

Du åpner selvfølgelig en god flaske lammevin til dette. Prøv for eksempel med en passende fra Rhônedalen.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på grillet lammelårskive, rotfrukter, kantareller og salsa verde:

TIL 2

1 lammerlårskive
Salt
Nøytral olje

1-200 g kantareller

Ovnsbakte rotfrukter:

1 rødløk
2 gulrøtter
1 stor pastinakk
1 nepe
3 fedd hvitløk
2 gode klunker olivenolje
Litt timian eller rosmarin

Salt

Salsa verde:
1 ss estragon
1 ss kjørvel
1 neve bladpersille
1 neve basilikum
10 kapers
3 ansjos, fra glass med olivenolje
1 hvitløkfedd
Saften av 1/2 sitron
Litt salt
0,5-1 dl god extra virgine olivenolje

  • Rotfruktene: Del rødløken i 4 båter og skjær rotfruktene i fingertykke biter eller båter. Legg alt i en form, tilsett salt og bland godt. Bak dem på 200-225 grader varmluft i cirka 30 min til grønnsakene er gylne og møre. Tips! Rør rundt på grønnsakene underveis, så alt blir likt stekt og ingen ting brenner seg.
  • Salsa verde: Grovhakk basilikum og finhakk de øvrige urtene. Grovhakk ansjos og kapers og finhakk hvitløkfeddet nøye. Bland alt sammen med sitron og rør inn en god olivenolje. Smak til med litt salt.
  • Grill lammet: La kjøttet ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før steking. Varm opp en grillpanne over relativt høy varme. Hell i olje og legg i lammelårskiven. La ligge til den har fått et fint grillmerke, snu kjøttet 90 grader så du får et fint rutete grillmønster. Snu deretter skiven og salt den grillede flaten. Brun på samme måten på den andre siden. Salt. Stek til kjøttet er slik du liker det. På lammelår synes jeg 60-62 grader er passe, bare husk at kjøttet går litt opp i temperatur mens det hviler. La kjøttet hvile i 5-10 minutter før servering.
  • Stek kantarellene: Her er min innføring i hvordan steke sopp.
  • Server alt på en fjøl.

 

onsdag
jun032015

Bakt breiflabb med kremet pasta, spisskål og jalapeño

Middag: Aromatisk fiskerett med masse smak.
Jeg har laget oppskrift på bakt breiflabb som passer til neste gang du vil ha et godt fiskemåltid.
Breiflabben takler aromatiske ingredienser med litt futt i på mesterlig vis. Til å balansere disse smaken har jeg gått for en kremet pasta med norsk spisskål.
Jeg hadde en åpnet riesling fra helgen og den var ok til, men tipper en italiensk verdicchio eller soave vil fungere enda bedre her.
Oppskrift på bakt breiflabb med kremet pasta, spisskål og jalapeño:
TIL 4
600 g breiflabb i fire stykker á 150 g
Salt
God olivenolje
1 jalapeño
2 økologiske sitroner
200 g makaroni eller risoni
2 spisskål, evt 1 nykål
1 boks créme fraîche
1/2 potte basilkum, snittet
  • Varm ovnen til 160 grader varmluft.
  • Hell litt olivenolje i en ildfastform, salt breiflabbstykkene godt og legg dem i formen. 
  • Skjær jalapeñoen i tynne skiver og strø de over fisken.
  • Riv over skallet fra 1 sitron og hell over mer olivenolje.
  • Bak breiflabbstykkene i ovnen til de har en kjernetemperatur på 50 grader.
  • Imellomtiden, lag den kremete pastaen med spisskål. Tips! prøv å time så pasta og spisskål blir ferdig omtrent samtidig med fisken (breiflabben skal hvile i 3 minutter).
  • Kok pasta i lettsaltet vann. Tips! 10 g salt per liter vann.
  • Del spisskål i fire, skjær deretter i 1 centimeter tykke strimler som du koker i godt saltet vann i 2 minutter. Tips! 30 g salt per liter vann.
  • Ta breiflabben ut av ovnen, skvis over sitronsaft av 1/2 sitron og la den hvile 3 minutter. Tips! Du kan bruke annen fisk, som for eksmpel kveite, lysing eller lange. De trenger ikke å hvile.
  • Samtidig i en annen kasserolle, kok opp créme fraîche og hell i nykokt spisskål og pasta, samt en liten skvett av pastavannet. Bland godt og rør inn basilikum og revet skall fra den andre sitronen. 
  • Smak til med saften av 1/2 sitron og litt salt.
  • Legg opp pastaen på tallerkner, sett fiskestykkene på toppen og strø jalapeño pluss noen ekstra basilikumblader over og rundt.
mandag
jun012015

Cookies med sjokoladebiter

Kjeks: Farlig gode cookies.
For flere år siden utviklet jeg denne oppskriften, og den har blitt en gjenganger hjemme hos meg. Av og til er det lov å gjøre som amerikanerne: Lage noen skikkelig gode kjeks og bare nyte.
Om du pakker kjeksrøren inn i plast kan den oppbevares noen dager i kjøleskapet, eventuelt flere måneder i fryseren.
Oppskrift på cookies med sjokolade:
200 g brunt sukker
125 g smør, usaltet
0,5 stk vaniljestang, bare frøene
1 ss melk
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 stk egg
1 stk eggeplomme
100 g sjokoladechips, evt oppskåret sjokolade

  • Pisk romtemperert smør, sukker og vaniljefrø lysebrunt og luftig.
  • Rør inn melken med en slikkepott.
  • Bland mel, bakepulver og salt og rør det inn med slikkepott.
  • Rør inn egg og eggeplomme med slikkepott.
  • Vend inn sjokoladechips med en slikkepott. Tips! Om du bruker sjokoladeplater: Del sjokoladen i små biter og sil bort det verste grumset.
  • Bruk en spiseskje til å fordele røren utover et stekebrett med bakepapir. Tips! En spiseskje er passe per kjeks. Pass på å fordele de med godt mellomrom, de vil renne ut og bli dobbelt så store under steking.
  • Stek med en gang midt i ovnen i 10-15 minutter på 190 grader. Bruker du varmluft kan du steke flere brett samtidig - senk da til 170 grader.
  • La kjeksene avkjøle seg et par minutter på brett for å la dem stivne litt - deretter avkjøles de ferdig på rist.
  • Oppbevar cookiesene i en tett kakeboks i kjøleskapet.
mandag
mai042015

Ukemeny mai 2015

Middag/frokost/dessert/ukemeny: Her er maten jeg anbefaler å lage nå.

Mandag: Starter uken med ovnsbakt laks med dill, en stressfri hverdagsfavoritt jeg stadig vender tilbake til.

Tirsdag: Svinekoteletter med rødløk, eple og calvados er nok en enkel og kjapp hverdagshelt. Tar 15 minutter, men er proppfull av smak.

Onsdag: Jeg er generelt glad i pasta, og hva passer vel bedre i disse dager enn pasta primavera med asparges og reker?

Torsdag: Linseragu er nok den retten jeg har laget flest ganger de siste årene. Den er kjempegod alene om du vil ha en vegetarmiddag eller til hva som helst av fisk, fugl, kjøtt eller pølser, enten ovnsbakt, dampet, stekt eller grillet.

Fredag: Fredager er mat man kan spise med hendene tingen. Denne gangen går jeg for asiatiske kyllingvinger.

Lørdag: Starter dagen med baskerlandegg til frokost. Til middag utfordrer jeg skeptikerne til å gi min pizza med jordbærsaus et forsøk.

Søndag: Har satt av hele dagen til å koke oksehalekraft, lage ragu av oksehalekjøttet som serveres med hjemmelaget tagliatelle. Til dessert en klassiker med en tvist - safran-panna cotta.

fredag
mai012015

Tomatsuppe med chili, risoni og egg

Middag/lunsj/suppe: Min favorittmåte å servere tomatsuppe på.

En av de første oppskriftene jeg la ut på ENTUSIASTISK MAT var min enkle tomatsuppe. Den kan naturligvis serveres på mange måter, og her er min favorittmåte.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på tomatsuppe med chili, risoni og posjert egg:

Til 4
3 ss olivenolje
1 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/4-1/2 ts chiliflak
2 bokser gode tomater
1 ts rørsukker, eventuelt annet sukker
5 dl vann eller grønnsakkraft
2 ts sherryeddik, eventuelt annen vineddik
Salt
Creme fraiche eller rømme
100 g risoni
4 egg
1/2 bunt gressløk, finsnittet
  • Varm en kasserolle med olivenolje over middels varme, og surr løk og hvitløk i 5-10 minutter.
  • Tilsett chili, og surr i 1 minutt til. 
  • Tilsett tomater og sukker, og kok opp.
  • Hell i vann eller kraft og kok opp. La småputre i 10 minutter.
  • Imellomtiden kok eller posjer egg (se hvordan posjere egg her) og kok risoni al dente i lettsaltet vann. Tips! Tilsett 10 g salt per liter vann ved koking av pasta.
  • Kjør suppen med stavmikser eller blender. Smak til med salt og sherryeddik.
  • Bland inn risoni, og fordel suppen i dype tallerkner. 
  • Server med egg, gressløk og en klatt creme fraiche eller rømme. Tips! Strø rikelig med maldonsalt over eggeplommen.

 

tirsdag
apr282015

Laksepasta

Middag: Enda en enkel og kjapp hverdagsfavoritt.

Her er min tolkning av kanskje den norskeste av alle pastaretter: laksepasta.

Middager hvor det tar like lang tid å lage sausen som det tar å koke pastaen, uten å kompromisse på smak, er fantastisk å ha i bakhånd. Ved dette tilfellet har du kanskje til og med alle ingrediensene du trenger liggende i skuffer og skap?

Om du har litt ekstra tid så lager du hjemmelaget tagliatelle (se hvordan i min pastaskole), det er ikke nødvendig, men definitvt verdt det.

Server gjerne en frisk hvitvin til.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på laksepasta:

Til 2

200 g spagetti eller tagliatelle (hjemmelaget av 200 g mel og 2 egg)
1 ss smør
1/2 rødløk eller 1-2 sjalottløk, finhakket
2 dl fløte
1 dl rømme eller creme fraiche
100-150 g røkelaks, i biter
1 ss små kapers
1 jalapeño, i tynne skiver
Litt sitronsaft
En liten neve basilkumblader

  • Surr løk i en kjele med smør i 3 minutter til den er blank.
  • Hell i fløte og kok inn til det halve.
  • Tilsett rømme og kok opp.
  • Tilsett røkelaks, rør rundt, ta kjelen av varmen og hell i nykokt pasta sammen med litt av pastavannet (omkring 3-4 ss).
  • Smak til med salt og sitronsaft.
  • Rør inn kapers og jalapeño.
  • Legg opp på tallerkener og dryss over basilikumbladene.

 

fredag
apr102015

Oksehaleragu

MIDDAG: Lag en nydelig pastarett med oksehalekjøttet fra kraftkokingen.

Dette er suveren mat, og en god belønning etter en dag med kraftkoking. Du trenger litt av denne flotte oksehalekraften og en del av kjøttet du har plukket av oksehalebeinene etter kraftkokingen.

Lag gjerne tagliatelle selv om du gidder. Les hvordan i min pastaskole.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på oksehaleragu:

TIL 4
Olivenolje
1 løk
2 hvitløkfedd
Litt tørket chili
300 g plukket oksehalekjøtt
2 dl av den reduserte oksehalekraften
Salt
Nykvernet svart pepper


Tomatsaus:
Olivenolje
1 rødløk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ts tomatpure
1 boks hakket tomat
4 tomater, hakket
1/2 ts sukker
1 ts hvitvinseddik
Litt tørket chili
En klype eller to oregano
Hakket persille

Til servering:

Tagliatelle til fire porsjoner, gjerne hjemmelaget laget av 400 g hvetemel og 4 egg
Parmesan, revet
God olivenolje

 

  • Lag tomatsausen i en gryte: Surr løk og hvitløk i 5 minutter. Tilsett tomatpureen og fres i 2 minutter. Tilsett tomatene og surr i 2 minutter. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la putre på svak varme i 30 min.
  • I en annen gryte: Surr løk og hvitløk blank og sødmefulle i 3-5 minutter. Tilsett kjøttet og chili etter smak, og surr i 2-3 minutter. Tilsett kraften og kok den godt inn.
  • Tilsett oksehaleblandingen i tomatsausen. Kok opp, og smak til med salt og godt med nykvernet svart pepper.
  • Bland inn hakket bladpersille ved servering.
  • Server med nykokt tagliatelle, god olivenolje og parmesan.
tirsdag
mar242015

Pulled pork tacos

MIDDAG/SNACKS: To fredagsfavoritter i én!

På fredager har jeg i likhet med mange andre noen favoritter som går igjen. Dette er gjerne dagen for mat som spises med hendene, enten det er tacos, sommerruller, sushi, pizza, burger eller pulled pork.

Her er en fusjon av to favoritter: pulled pork og tacos.

Pulled pork tacos er enkel og stressfritt å lage, det eneste du må huske er å sette kjøttet i ovnen før du legger deg eller drar på jobb. Kjøttet trenger nemlig seks timer i ovnen, men da er også jobben gjort. Bare riv opp kjøttet med to gafler, og server med salsa, tortilla og rømme.

Anbefaler en god tequila (for eksempel denne) før maten og lyst øl underveis. Eventuelt kan du mikse noen margarita!

Følg Entusiastisk mat på Facebook! 

Oppskrift på pulled pork tacos

TIL 4
800 g svinenakke

Rub:

2 ss brunt sukker
1 ts chilipulver
1/2 ts kajennepepper
1/4 ts svart pepper
1/2 ts oregano
1/2 ts cumin
1 ts paprikapulver, gjerne søt og røkt
1 ts salt

Saus:

1 boks hakket tomat
1 dl vann
2 fedd hvitløk, presset gjennom hvitløkpresse
2 ss brunt sukker
1/2 ts oregano
1/2 ts paprika, gjerne søt og røkt
1/2 ts cumin
1/2 ts chilipulver
1/2 ts salt

Kålsalsa:

5 dl snittet kål eller rødkål
2-4 jalapeno med frø, hakket
2-4 vårløk, snittet
2 lime, saften
En liten potte koriander

Maistortillas

Rømme

  • Bland sammen rubben.
  • Tørk av kjøttet og gni rubben inn i kjøttet.
  • Bland sammen ingrediensene til sausen og hell de i en ildfast form.
  • Legg kjøttet i formen, dekk med aluminiumsfolie og bak på 130 grader varmluft i 6 timer.
  • Ta kjøttet ut av ovnen, riv det i grove biter med to gafler. Bland kjøtt og saus godt.
  • Kålsalsaen: Snitt kålen og hakk jalapeno og vårløk. Skvis over limesaft, smak til med salt og tilsett korianderblader rett før servering.
  • Når du er klar til å spise: Dekk formen med folie og varm opp kjøttet på 180 grader varmluft.
  • Server med varme maistortillas, kålsalsa og rømme.

 

 

torsdag
feb052015

Mellomgrovt valnøttbrød

 

Brød/Frokost/Lunsj: Godt og holdbart brød.

Jeg har laget oppskrift på mellomgrovt valnøttbrød. Det er både sunt og godt, og det passer perfekt med pålegg, i matpakken, eller sammen med oster eller en salat (gjerne denne chevresalaten).

Å lage ordentlig gode brød er ikke vanskelig, men det krever ofte litt tid og oppmerksomhet. Belønningen ved å lage brødet skikkelig er at det ikke blir tørt med en gang. Oppbevar det utildekket på fjølen med snittsiden ned, så holder det seg i flere dager.

Et av poengene for meg med å lage hjemmelaget brød er å kutte ned på saltmengden, derfor tilsetter jeg relativt lite salt i dette brødet.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på mellomgrovt valnøttbrød

Til 2 brød

7,5 dl kaldt vann
20 g gjær

750 g hvetemel, siktet
250 g sammalt hvete grov
100 g rugmel, siktet
5 g salt

150 g valnøtter

 

  • Løs ut gjæren i vannet.
  • Tilsett alt utenom nøttene og elt på sakte fart i 5 minutter, til deigen begynner å slippe. Øk hastigheten i 1-2 minutter, til deigen slipper og samler seg rundt eltekroken.
  • Tilsett valnøttene og elt på sakte fart i 1 min til de er blandet inn. Tilslutt øker du hastigheten igjen og elter i 1 minutt til.
  • Dekk deigen og la den heve til dobbel størresle, i cirka 2 timer.
  • Del deigen i to emner, og la den hvile i 20 min.
  • Form 2 runde brød. Dryss de med litt sammalt mel. 
  • La brødene etterheve til dobbel størrelse, i cirka 1 time.
  • Lag noen snitt med en skarp kniv og stek brødene på 210 grader varmluft i omkring 50-55 minutter. Tips! Sjekk om de er ferdig ved å stikke en pinne inn i dem, om de kommer ut igjen uten deig på så er brødene klare.

 

 

torsdag
jan222015

Safran-panna cotta

 

Dessert: En eksotisk variant av klassisk panna cotta.

Panna cotta betyr kokt fløte, og vanligvis smaksettes denne først og fremst med vanilje, men denne puddingen kan varieres med utrolig mange forskjellige smaker.

Denne gangen har jeg laget en variant med safran og sitronskall som smaker fantastisk godt.

Server gjerne med en frisk appelsinsalat eller noen appelsinfileter.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

 

Oppskrift på safran-panna cotta:

TIL 6

6 dl fløte
0,5 dl melk
120 g sukker
1/2 ts safrantråder
Zest av 1 sitron, økologisk
4 gelatinplater, oppbløtet i fem minutter

 

  • Mål opp alt bortsett fra gelatinplatene i en kasserolle, og bring til kokepunktet under omrøring. Legg på et lokk og la trekke i 10 minutter.
  • Sil røren over i en ren kasserolle. Varm opp til kokepunktet under omrøring, og rør inn oppbløtede gelatinplater. 
  • Hvis du gidder så anbefaler jeg å avkjøle blandingen i et kaldt vannbad under jevnlig omrøring. Tips! Dette gjør du ved å fylle en beholder med kaldt vann, helst med isbiter i, som er større enn beholderen med røren i. Ved å avkjøle røren slik blir smakene bedre fordelt, konsistensen blir bedre, og dessuten stivner panna cottaen mye raskere når du setter den til avkjøling.
  • Fordel røren i seks former. Dekk de med plast og sett de til avkjøling i 3-4 timer til de har satt seg.
  • Hvelv panna cottaene over på desserttallerkner: Det gjør du ved å skjære med en spiss kniv langs kanten på formene, cirka 1 cm dypt. Dypp deretter formene i varmt vann til de løsner. 
  • Server med en frisk appelsinsalat, evt bare noen appelsinfileter.