Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
tirsdag
des092014

Julebrød

JUL/BOLLE/DEIG: Her er min oppskrift på julebrød.
Litt smør. En skive brunost. Dette er en av mine favoritter i desember.
Gjerne sammen med en kopp kaffe eller varm sjokolade selvfølgelig.
Oppskrift på julebrød
50 g gjær
6 dl melk
1 kilo hvetemel
10-15 g kardemomme
1 g malt ingefær (kan sløyfes)
10 g salt
150 g sukker
150 g kaldt smør i tynne skiver
300 g rosiner
2 pakker sukat
melk eller egg til pensling (kan sløyfes)
  • Varm opp melken til 30 grader og rør ut gjæren.
  • Bland sammen alle de tørre ingrediensene, utenom rosiner og sukat, i en eltebolle. Tilsett deretter melken og bland lett sammen.
  • Tilsett smøret og bruk eltekroken på kjøkkenmaskinen til å elte deigen i åtte minutter. De første minuttene på lav hastighet, og resten av tiden på middels hastighet.
  • Dekk bollen og la heve i 1 time.
  • Imellomtiden, varm opp noen dl vann til litt under kokepunktet. Bløtlegg 300 g rosiner i det varme vannet. Tips! Dette gjør at rosinene tilfører saftighet til julebrødet og dessuten ikke brenner seg så lett under steking.
  • Slå ned deigen når den er ferdighevet.
  • La rosinene renne av i en sil og kna de, samt sukatbitene, inn i deigen.
  • La deigen heve i ytterligere 30 minutter.
  • Bruk litt mel til å forme 3 runde julebrød på kjøkkenbenken. Dekk disse til og la de etterheve i 30 minutter.
  • Stek julebrødene på 210-220 grader i omkring 25-30 minutter, eller til de er ferdig. Tips! Sjekk om baksten er ferdig med en liten pinne (jeg bruker satayspyd av tre). Pinnen skal være tørr når den kommer ut.
  • Avkjøl på rist. Tips! Når julebrødene er avkjølt er det lurt å pakke de inn i et klede for å unngå at de tørker ut.
torsdag
nov272014

Bakte søtpoteter

TILBEHØR: Søt, myk og robust.

Jeg har blitt hektet på søtpotet den siste tiden. Både fordi den smaker godt, passer til mye og er enkel å tilberede. Gi den en drøy halvtime i ovnen så blir den mør og myk, uten å miste sin robuste og rustikke personlighet. 

Søtpotet er som navnet tilsier søtere enn en potet, og det liker jeg å fremheve ved å tilsette bittelitt sukker.

Prøv min bakte variant til det samme du bruker bakte rotgrønnsaker til. En vegetargryte med bønner, langtidsbakt høyrygg av okse eller helstekt kylling, for eksempel. Eller bruk søtpotet neste gang du skal lage bakt potet.

Følg Entusiastisk mat på Facebook! 

Oppskrift på bakt søtpotet

6 hele medium søtpoteter eller 3 store delt i to

2 spiseskjeer extra vergine olivenolje som tåler steking

1/4 ts sukker

1/2 ts fingersalt, for eksempel maldon, fleur de sel eller kosher

1/4 ts chiliflak

  • Skrubb skallet på søtpotetene under rennende kaldt vann.
  • Tilsett søtpotetene og resten av ingrediensene i en bolle, og maser inn smakene.
  • Hell alt over i en ildfast form og bak i ovnen på 200 grader varmluft i 30-45 minutter, eller til søtpotetene er møre.
mandag
mai262014

Pasta med skinke og erter 

MIDDAG: Enda en enkel hverdagshelt.

Jeg er glad i å stå i timesvis på kjøkkenet, men ofte har jeg ikke tid til det, og da er enkle og kjappe middager gode å ha i ermet. Gjerne med få ingredienser man kanskje til og med har liggende hjemme.

Andre tips til enkle og kjappe middager her på ENTUSIASTISK MAT er blant annet disse svinekotelettenelaks med dill eller denne enkle tomatsuppen.

I dag har jeg laget en pastarett som er lett å like, både for store og små. Det eneste du bør tenke på er at pastaen du velger klarer å fange opp all den gode sausen. Jeg har brukt orrechiette, men penne eller farfalle er gode alternativ. Om du orker å lage pastaen selv, så er hjemmelaget tagliatelle også veldig godt til dette.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på pasta med skinke og erter i fløtesaus:

Til 2

250 g pasta
100 g kokt skinke, i biter
1 dl fløte
litt revet muskatnøtt
50 g revet parmesan + mer ved servering
100 g frosne grønne erter
1/2 bunt gressløk, finsnittet

  • Kok pastaen al dente. Tips! Bruk 10 g salt per liter vann.
  • Kok opp godt saltet vann, og tilsett ertene. La de få et raskt oppkok, og sil av. Tips! Bruk 30 g salt per liter vann. 
  • Kok fløten inn til halvparten.
  • Riv i muskattnøtt og tilsett skinken.
  • Hell i ferdigkokt pasta, parmesan, erter og gressløk. Rør rundt og smak til med salt.
  • Dryss over mer parmesan ved servering.
tirsdag
mai132014

Chevresalat

 

LUNSJ/FORRETT/SMÅRETT: Enkel og elegant.

Vinaigretten er gjerne det som avgjør om chevresalaten blir helt ok eller helt topp. Om du bruker en mild honning, og ellers følger den enkle oppskriften min, så lover jeg at vinaigretten blir kjempegod, og salaten det samme.

Jeg har valgt få og enkle ingredienser, men du kan gjerne eksperimentere med det du liker. Tilsett gjerne noe du ser for deg hadde vært godt, som for eksempel litt tørket aprikos eller varmrøkt laks.

Server salaten med godt brød til (gjerne dette valnøttbrødet), og gjerne et glass sancerre eller pouilly-fumé om du vil ha vin.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på chevresalat:

TIL 2
1/2 frisésalat eller 1 hjertesalat
80-100 g chevre revet i biter
1 liten sjalottløk i tynne skiver eller ringer
salt
nykvernet svart pepper
pistasjnøtter eller valnøtter

evt. tørket aprikos eller varmrøkt laks
 

Vinaigrette:
1/2 ts dijonsennep
1 ts akasiehonning
1 ts sherryeddik
litt salt
2 ss god olivenolje

  • Start med å lage vinaigretten: Bland sammen alle ingrediensene utenom olivenoljen som røres inn i en tynn stråle tilslutt.
  • Om du gidder kan du riste nøttene i pannen. Tilsett gjerne litt smør i pannen og når de er ferdig kan du drysse over en klype sukker og litt salt mens du lar nøttene tørke på litt kjøkkenpapir. 
  • Rens salaten og skyll den. Kjør den i en salatslynge.
  • Vend inn vinaigretten i salatbladene og smak til med salt.
  • Dander med sjalottløk, nøtter og chevre. 
  • Avslutt med noen drag med pepperkverna og server gjerne med godt brød.

 

torsdag
apr032014

Kyllingvinger

MIDDAG/SNACKS: Kyllingvinger med asiatiske smaker.
Det skal ikke store innsatsen til for å lage saftige og smakfulle kyllingvinger. Rør sammen en marinade, mariner kyllingvingene og stek de i en halvtime på varmluft. Godt! Med et enkelt garnityr blir de enda bedre.
Oppskriften jeg har laget er salt, syrlig, krydret, hot og aromatisk. Kjempegod snacks eller helgemiddag.

Oppskrift på asiatiske kyllingvinger:

TIL 2-4
16 kyllingvinger
 
Marinade:
1 klype tørkede chiliflak
1 ts ristede korianderfrø, grovknust
1 ss tamarindpure
2 ss soyasaus
1 ss østerssaus
1 ss brunt sukker
smak til med salt
 
Til steking:
1 ss nøytral olje

Garnityr:
ristede sesamfrø
1 vårløk, snittet
1 liten rød chili, snittet
korianderblader
fingersalt
  • Rist korianderfrøene i en varm og tørr panne. Støt de lett i en morter.
  • Bland sammen marinaden i en bolle til sukkeret har løst seg opp og smak til med salt. 
  • Tilsett kyllingvingene og bland godt. Dekk bollen med plast og mariner i kjøleskapet over natten (om du er flink til å planlegge, ellers mariner du de så lenge du rekker).
  • Når kyllingvingene skal stekes: Varm ovnen opp til 170 grader varmluft.
  • Rør inn nøytral olje og fordel kyllingvingene i en ildfast form. Tips! Legg de med skinnsiden opp.
  • Stek kyllingvingene i 30 minutter eller til de er perfekte.
  • Snitt vårløk og chili, plukk korianderblader og rist sesamfrøene i en varm og tørr panne.
  • Legg kyllingvingene på et fat og strø over garnityret.
  • Server for eksempel med baguetter og smør, servietter og øl.
fredag
mar212014

Grøt med havre, rug, fullkornsris og kokosmelk

FROKOST: Perfekt start på dagen.
Det finnes ikke så mye bedre måte å starte dagen på enn med en god og næringsrik grøt toppet med masse frisk og tørket frukt.

Du må antakelig stå opp 15 minutter før, og du må nok røre i grøten mens den putrer, men det er det verdt. Egentlig er det ganske meditativt om man velger å snu på det. Bare husk å bløtlegge fullkornsrisen og havregrynene kvelden før.

Grøten kan toppes med all slags tørket og fersk frukt, samt krydder som kardemomme og kanel, nøtter og honning eller agavesirup. Da jeg tok bildet av grøten hadde jeg på kardemomme, kanel, tørket aprikos og banan, rosiner, svisker og oppskåret kiwi og banan. Godt!

Sjekk gjerne ut oppskriftene mine på granola og smoothie også.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på grøt med havre, rug, fullkornsris og kokosmelk
TIL 4
90 g fullkornsris, rundkornet/kort
90 g havregryn
90 g rugflak
5 dl vann
1/2 ts salt
8 dl kokosmelk
 
  • Bløtlegg ris og havre over natta.
  • Neste morgen: Sil av vannet og tilsett i en kasserolle sammen med rug, salt og 5 dl vann.
  • Kok opp under omrøring til det tykner.
  • Tilsett kokosmelken, og gi det et oppkok. La grøten småputre i 15-20 minutter, tilsett mer vann eller kokosmelk underveis om det blir nødvendig.
  • Server grøten med en blanding av det du liker av fersk og tørket frukt, nøtter, honning eller agavesirup, kardemomme og kanel.
fredag
mar142014

Kokospudding med karamellsaus

DESSERT: Enkel å lage og lett å like.

Da jeg var liten bodde jeg to år i Nicaragua, og naturlig nok slet jeg litt med maten, men blant ris og bønner dukket det heldigvis opp noen lyspunkt etterhvert som tida gikk.

Her lærte jeg meg blant annet å lage pizza (riktignok uten jordbærsaus som det hender jeg bruker i dag), og jeg fikk mitt første møte med sausen chimichurri, som jeg skal skrive om ved en senere anledning. Favorittdesserten var uten tvil flan de coco - en nydelig og lett kokospudding med karamellsaus, egentlig veldig lik vår karamellpudding.

Jeg har brukt dampovnen til å lage kokospuddingen (se oppskriften under), men i likhet med crème brûléen jeg nylig lagde kan du bake denne i et vannbad i stekeovnen.

Kokospuddingen kan du lage i porsjonsformer eller i en avlang form.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på kokospudding "flan de coco" laget i dampovn

TIL 6
140 g sukker
3 ss vann
3 egg
40 g sukker
25 g kokosmasse
4 dl kokosmelk

  • Hell vannet i en tykkbunnet kasserolle og deretter sukkeret. Rist på pannen så det blander seg, og la det deretter smelte til mørk karamell over middels varme uten å røre. Tips! Det er lettere å unngå at sukkeret krystalliserer seg om du ikke rører, men bare beveger forsktig på kasserollen for å lage karamellsausen.
  • Fordel karamellsausen i 6 ildfaste porsjonsformer, og la det stivne.
  • Visp sammen egg og sukker, og visp så inn revet kokos og kokosmelk. Fordel blandingen i formene. Dekk de med plastfolie og damp dem på 85 grader i dampovn i cirka 1 time. 
  • La puddingene avkjøle seg i 20 min i romtemperatur før de settes kaldt i minst 3 timer. Dette kan du gjøre 2 dager i forkant.
  • Når puddingen skal serveres: Skjær med en spiss kniv langs kanten og hvelv de over på desserttallerkner.

 

tirsdag
jan142014

Hjemmelaget granola

 

FROKOST/MELLOMMÅLTID: Lag din egen frokostbanding.

Jeg liker å lage min egen frokostblanding med det jeg har liggende av flak, gryn, frø, nøtter og tørket frukt. Av og til blander jeg inn litt krydder og. Det blir alltid bedre og ferskere enn det de selger i butikken, og jeg har full kontroll på salt- og sukkermengden.

Ofte blander jeg det bare sammen til en sunn og hverdagslig müsli, men av og til lager jeg en smakfull granola ved å riste blandingen i ovnen med litt olje og honning som i oppskriften under.

Granolaen blir kjempegod med yoghurt eller melk, men vær gjerne kreativ og bruk den for eksempel som topping på desserter.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på granola

160 g rugflak
80 g havregryn
80 g solsikefrø
40 g linfrø
40 g grovhakkede mandler
40 g grovhakkede hasselnøtter
40 g grovhakkede valnøtter
bittelitt salt
3 ss nøytral olje
3 ss flytende honning
80 g tørket aprikos
10 g frysetørkede tranebær

  • Bland alt utenom frukt og bær sammen i en ildfastform og stek på 180 grader varmluft i 15-20 minutter. Rør i blandingen hvert femte minutt.
  • Avkjøl. Rør rundt av og til.
  • Grovhakk frukt og bær og bland det inn. Oppbevares lufttett.
mandag
jan132014

Svinekoteletter med rødløk, eple og calvados

MIDDAG: Middag på under et kvarter.

Dette er en av de rettene jeg liker å lage når jeg har dårlig tid, men likevel vil ha noe skikkelig godt. Lite oppvask blir det óg, ettersom alt lages i én panne.

Det er et poeng å bruke svinekoteletter med fettrand som du selvfølgelig skal sprøsteke. Mens kotelettene hviler steker du tilbehøret og lager pannesausen. Syrligheten fra eplene, sødmen fra rødløken, bittet fra pepperet og harmonien fra calvados og fløte passer perfekt til det smakfulle og saftige svinekjøttet. 

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på svinekoteletter med rødløk, eple og calvados

TIL 2

litt nøytral olje
2 svinekoteletter med fettrand
0,5 rødløk, i skiver
2 epler, golden delicious, i skiver
1 ts svart pepper, grovstøtt
1 ss smør
2 ss calvados
0,5 dl fløte

  • Skjær noen snitt i fettranden på svinekotelettene.
  • Varm en panne med litt nøytral olje over høy varme. Tips! Dette er en gyllen anledning til å bruke en jernpanne.
  • Sett kotelettene på høykant, så du får sprøstekt fettranden. Brun deretter på begge sider. Salt underveis.
  • Ta koteletten ut, og la de hvile på tallerknene mens du gjør ferdig tilbehøret og pannesausen.
  • Ta jernpannen av varmen (den er det mye restvarme igjen i, men om du bruker en vanlig stekepanne kan du bare skru ned varmen) og legg i smør, rødløk, epler og grovkvernet pepper. Salt litt, og stek under omrøring i 2-3 minutter. Tips! For å kverne pepperet grovt nok må du skru korken på pepperkverna så toppen sitter løst. Alternativt kan du bruke en morter.
  • Ha pannen tilbake over varmen. Skru av kjøkkenvifta. Hell i calvados, og tenn på med en gang (dette kalles flambering). La flammen dø ut, og hell så på fløten. La den koke inn til en saus (ca. 1 minutt).
  • Server sammen med kotelettene.
fredag
okt252013

Bifftartar

LUNSJ/SMÅRETT/FORRETT/MIDDAG: Dette er noe av det beste jeg vet!

Tenk at noe så godt kan lages på 5 minutter... Og, så enkelt! Bare pass på å være nøye med hygienen.

Retten er oppkalt etter tartarene som ifølge legenden red på tokt med kjøttet pakket under hestesadelen. Man kan nesten se dem for seg fråtse i hakket kjøtt mellom slagene.

Man kan vel trygt kalle bifftartar en primitiv nytelse - her hakkes kjøtt, smakes til med krydderier og toppes med en rå eggeplomme, men samtidig synes jeg dette er elegant og delikat mat å servere om du anretter det pent.

Jeg bruker helst mørbrad til tartaren ettersom den har mye smak og er veldig mør, men filet fungerer også fint. Skal du servere mindre porsjoner enn jeg har foreslått kan du røre eggeplommene inn sammen med de andre ingrediensene eller toppe tartaren med en vakteleggeplomme.

Bifftartar fungerer alene som en forrett eller smårett, men server gjerne litt brød eller små crostinier ved siden av. Om du vil spise dette som en hovedrett kan du lage en frisk grønn salat og gjerne litt pommes frites til.

Jeg pleier å drikke et lyst øl eller rosévin til bifftartar.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på bifftartar

TIL 2

300 g mørbrad eller filet av storfe eller kalv
1 sjalottløk, finhakket
2 ts finhakket estragon, hakket
2 ss finhakket persille, finhakket
1 ts dijonsennep
10 stenk tabasco, eller etter smak
1 ss god olivenolje
salt
grovmalt svart pepper
2 eggeplommer (kan sløyfes)
litt parmesan

  • Skjær kjøttet i tynne strimler og deretter i små terninger. Hakk. Tips! Kjøttbitene skal hakkes ganske fint, men gi litt tyggemotstand, synes jeg.
  • Legg kjøttet i en bolle sammen med sjalottløk, estragon, persille, dijonsennep, tabasco og olivenolje. Bland det godt og smak til med salt.
  • Legg kjøttet pent opp på porsjonstallerkener. Tips! Bruk noe rundt til å forme tartaren når du anretter – eksempler er kjøttring, fondantring eller skjær en plastring ut av en tom 1,5 liters plastflaske.
  • Grovmal masse pepper oppå og rundt tartaren. Tips! Skru løs korken på kverna, så pepperet blir skikkelig grovmalt.
  • Lag en liten grop i tartarene, separer eggene og legg eggeplommene i hver sin grop. Strø gjerne litt salt på eggeplommen.
  • Høvle litt parmesan og anrett det rundt tartaren. Nyt!