Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
tirsdag
jul302013

Agurksuppe

 

FORRETT: Agurktider.

Denne uka har jeg hatt hyggelig besøk fra Ranheim Avis som kom for å lage en sak om ENTUSIASTISK MAT. Jeg foreslo å lage forskjellige retter med agurk, og agurksuppa som står i oppskriften under er en av rettene som kommer på trykk i morgen.

Jeg synes det var på sin plass å slå et slag for agurken som har sesong i Norge sommerhalvåret og er en flott ingrediens med renhet og friskhet som passer til mye.

Når du lager mat med agurk kan det være verdt å skrelle det trevlete mørkegrønne skallet samt skrape ut kjernehuset - det er agurkkjøttet som smaker godt!

Agurken trives ekstra godt sammen med salt, yoghurt, dill og syre fra sitron eller eddik, så i denne suppa er alle disse ingrediensene inkludert.

De salte agurkstripene i oppskriften kan også brukes som garnityr til andre delikate fiskeretter.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på agurksuppe

TIL 4-6
3 agurker
1 ts salt
1 sitron
2-3 ss gresk yoghurt
Salt

Laksetartar:
300 g laks
3 ss finsnittet gressløk
1 ss sitronsaft
1-2 ts finhakket sitronskall (bare det gule)
1 ss god olivenolje
Salt

Dill til pynt
  • Skrell alle agurkene med en grønnsak/potetskreller e.l. og kast alt det mørkegrønne skallet.
  • Skjær lange tynne (ca. 0,4 x 1 cm) striper uten innmat/kjernehus av den ene agurken. Spar avskjæret og kjernehuset til suppa.
  • Legg agurkstripene utover en form og strø over 1 ts salt. Frys i 1 time.
  • Grovhakk avskjær og kjernehus samt de to andre agurkene og kjør i blender sammen med mesteparten av saften fra 1 sitron, litt salt og yoghurt til godt mikset. Tips! Sitroner varierer i surhet og størrelse så smak deg fram.
  • Sil suppa gjennom en finmasket sil. Smak eventuelt til med mer salt.
  • Sett suppa kaldt frem til servering (gjerne i fryseren de siste minuttene).
  • Laksetartar: Skjær laksen i terninger først, så grovhakk. Bland inn sitronskall, olivenolje, gressløk og smak til med salt og sitronsaft. Legg laksetartaren i former (små kopper for eks.) og sett tartarene i midten av hver sin suppetallerken.
  • Ta agurken ut av fryseren og tin i et par minutter i kaldt vann. Legg de pent rundt omkring laksetartaren. Pynt med dill tilslutt.
  • Nå kan du bære tallerkenene ut til gjestene. Smak til den avkjølte suppa med salt og eventuelt mer sitronsaft, hell den over i en mugge e.l. og hell suppa i tallerkenene.
tirsdag
jul162013

Linseragu

MIDDAG/VEGETAR/TILBEHØR: Sunn vegetarmiddag eller perfekt tilbehør til det meste.

Linseragu er kjempegodt og passer til omtrent alt som er grillet, stekt eller bakt. Kjøtt, fugl eller fisk. Prøv for eksempel å grille noen gode pølser eller svinenakke i skiver til, eller bare bak god fisk til. Eller så kan du spise linseraguen alene. Dette er proteinrik vegetarmat som metter på egenhånd, og med en klatt creme fraiche eller yoghurt samt litt godt brød til er ikke savnet etter kjøtt og fisk så ille.

Som jeg har fortalt på Facebook-siden tidligere i sommer så har jeg laget en batch med den fransk-indiske krydderblandingen vadouvan. Krydderblandingen tilfører på en elegant og subtil måte mye smak til linseraguen, men du kan utelate den helt eller erstatte med de krydrene du liker så lenge du er forsiktig med mengden - vadouvan er nemlig veldig mild.

Bruk gjerne oppskriften min som et utgangspunkt og varier med de grønnsakene og urtene du liker.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på linseragu

200 g puylinser
1.5 liter vann
3 ss olivenolje
1 løk eller rødløk, hakket
3 hvitløksfedd, finhakket
3 ss vadouvan krydderblanding (kan sløyfes eller byttes ut med en mindre mengde (1 ts?) valgfritt krydder)
3 gulrøtter, i små terninger (kan sløyfes)
1 boks kikerter, avrent (kan sløyfes)
3 tomater uten innmat, i terninger (kan sløyfes)
noen skvis sitronsaft
5 ss hakket persille
2 ss god olivenolje
salt
creme fraiche eller yoghurt

  • Skyll puylinsene og sil av vannet. Kok opp 1.5 liter vann. Tilsett linsene og la de syde i 15-20 minutter til linsene akkurat er møre. Sil vekk kokevannet. Smak til linsene med salt.
  • Varm opp en kasserolle med 3 ss olivenolje over middels varme. Surr løk, hvitløk, gulrot og vadouvan krydderblanding i 5 minutter
  • La kikertene renne godt av og tilsett de i kasserollen i de siste 2 minuttene. 
  • Tilsett de kokte linsene og varm opp.
  • Rør inn tomatterningene og persillen og smak til med sitronsaft, salt og god olivenolje.
  • Server med creme fraiche eller yoghurt.
torsdag
jul042013

Grillede middelhavsgrønnsaker

MIDDAG/GRILL/SALAT/VEGETAR/TILBEHØR: En nydelig vegetarsalat eller tilbehør til grillet kjøtt eller fisk.

Her har jeg grillet middelhavsgrønnsaker for så å marinere dem i en balsamicovinaigrette med urter.

Retten står godt på egne ben, men du kan selvfølgelig slenge et stykke kjøtt eller fisk på grillen også - noen gode pølser, mørt lammekjøtt eller en flott kveitekotelett vil smake fantastisk sammen med middelhavsgrønnsakene.

Drikk gjerne en flaske vin til dette - helst en god rosé.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på grillede middlhavsgrønnsaker: 

TIL 2-4

1 rød paprika
1 squash
1 aubergine
1 rødløk
100 g fetaost eller chevre
1 hvitløk + 1-2 ss olivenolje og litt salt
maldonsalt

Vinaigrette:
3 ss balsamico
6 ss god olivenolje
1 ss hakket timian
1 ss hakket rosmarin

  • Lag vinaigretten ved å røre balsamico og olivenolje sammen med urtene.
  • Rens paprikaen og del den i fire store biter.
  • Skjær rødløken i 1 cm tykke skiver horisontalt slik at de holder seg sammen.
  • Skjær squash og aubergine i 0,5-1 cm tykke skiver. Tips! Bruk en mandolin om du har.
  • Pakk hvitløken inn i to lag aluminiumsfolie sammen med olivenolje og salt, og bak på grillen til den er helt mør.
  • Paprikaene grilles på skinnsiden til skikkelig svidd, deretter legges de i en pose som knytes igjen. Etter noen minutter vil dampen gjøre det enkelt å fjerne skallet.
  • Pensle rødløk, squash og aubergine med litt olje og legg de på varm grill i cirka 2-3 minutter på hver side.
  • Legg alle grønnsakene i en form og hell over vinaigrettemarinaden. Vend godt om og la marinere i noen minutter. Tips! Om du ønsker å servere kjøtt eller fisk til kan du grille dette mens grønnsakene marineres.
  • Server med bakt hvitløk, maldonsalt og fetaost eller chevre.
fredag
jun072013

Pizza med jordbærsaus

MIDDAG: Sommerpizzaen 2013 har jordbærsaus.

Jeg ble umiddelbart nysgjerrig da jeg så bildet. Og med en gang jeg hadde lest ferdig oppskriften på polenta med jordbærmarinara i kokeboken Modernist Cuisine at Home bestemte jeg meg; dette må prøves.

I utgangspunktet vil mange mene at dette er en helt vill idé, men det er ikke så ulogisk som man først kan tro. Om man tenker etter er både jordbær og tomater røde bær med mye syre som gjør det mulig å skape den komplekse sødmen vi vil ha fra slike sauser.

Vel hjemme fra butikken, med et par kurver jordbær under armen, laget jeg min første versjon av sausen. Bittelitt hvitløk, litt løk, god olivenolje og en tomat, i tillegg til jordbærne naturligvis. Jeg prøvde den først til en porsjon polenta, og ble oppspilt, men ambivalent - det smakte faktisk kjempegodt, og smakene fungerte godt sammen, men samtidig klarte jeg ikke å unngå å synes kombinasjonen var rar. For rar konkluderte jeg med.

Dette ga likevel mersmak, og jeg bestemt meg for å lage en oppskrift på pizza med den samme sausen. Jeg kom fram til at om dette skal gå så er det ekstra viktig at sausen får følge av ingredienser som passer godt til jordbær og samtidig er med å definere at dette er saltmat.

Valget falt på parmaskinke, rosmarin, ananas, rødløk og mozzarella, og denne gangen passet smakene upåklagelig. Det hele oppleves naturlig, og spesielt rosmarinen gjør at dette fungerer. Kjempegod ble jordbærpizzaen, om jeg får lov til å si det selv. Her har du oppskriften om du og ble nysgjerrig:

Følg Entusiastisk mat på Facebook!    

Oppskrift på pizza med jordbær og tomatsaus versjon 1.0

TIL 4 SMÅ PIZZAER

Pizzadeig:

250 g hvetemel
250 g hvetemel tipo 00
10 g salt
3 dl vann, lunkent
50 g god olivenolje
20 g sukker
20 g fersk gjær

  • Bland sammen mel og salt i en bolle.
  • Bland sammen vann, sukker, gjær og olivenolje i en annen bolle. Hell i melet og rør rundt med en skje til du får en deig. Dekk med plastfolie og hvil i 10 minutter.
  • Elt deigen i litt olivenolje på kjøkkenbenken, dekk med plast og hvil i 10 minutter. Gjenta denne prosessen 2 ganger.
  • Kjevle ut pizzabunnene på melet kjøkkenbenk.

Jordbær og tomatsaus:

200 g jordbær, renset
1 plommetomat
0,5 fedd hvitløk, hakket
0,25 løk, hakket
1 ss olivenolje
salt
  • Skjær jordbær og tomater i små terninger
  • Surr hvitløk og løk på middelslav varme i 5 minutter.
  • Tilsett jordbær og tomat og kok opp. Senk varme og syd under lokk i 5 minutter.
  • Ta av lokket og putre i omkring 30 minutter.
  • Kjør med stavmikser og smak til med salt. Avkjøl før bruk.

Topping:

1 porsjon jordbær og tomatsaus
400 g revet mozzarella  Tips! Bruk ferdigrevet mozzarella. Den gir ikke ifra seg væske som gjør pizzaen bløt under steking.
4 rosmarinstilker, bladene
0,5 rødløk i skiver
noen ananasbiter, helst fra en fersk ananas Tips! Ikke bruk for mye ananas, kan bli for mye av det gode.
100 g parmaskinke  
  • Fordel saus og topping, men vent med parmaskinken til pizzaen er ferdigstekt.
  • Stek pizzaene i 8-10 minutter på 250-270 grader.
torsdag
mai302013

Pasta primavera

MIDDAG: På tide med en av mine vårfavoritter.

Legenden forteller at pasta primavera (vårpasta) for første gang ble servert på restauranten Le Cirque i New York en gang på 70-tallet. Ifølge ryktet ble retten til vinterstid(!), nærmere bestemt på en skiferie i Kanada i 1974, da Le Cirques restauratør Sirio Maccioni skulle lage spagetti med alfredo-saus til sitt reisefølge. I fryseren fant han et utvalg frosne grønnsaker. Planen var å tilsette noen erter, men gjestene ville det annerledes, og tilslutt endte det som var tilgjengelig av grønnsaker i kasserollen.

Det finnes mange versjoner av retten, og det er ingen klare regler for hva retten må inneholde. Jeg pleier å lage den som en hyllest til våren med hjemmelaget pesto og asparges, gjerne noen erter eller andre grønnsaker i sesong, og skal jeg slå på stortromma så er det godt med noen reker i tillegg, men dette er som du skjønner ikke en nødvendighet.

Har jeg tid lager jeg pastaen selv og deigen kutter jeg så i tagliatelletykkelse (0,75 cm). Mer om hjemmelaget pasta her i min pastaskole.

Det viktige å huske på når du koker pasta er å bruke en stor kasserolle med masse vann og passe mengde salt - rundt 10 g per liter vann.

Vannet du koker vårgrønnsakene i skal selvfølgelig også saltes godt, bruk gjerne litt mer salt enn du tror er nok (40-50 g per liter vann), for smak, farge og konsistens.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på pasta primavera


TIL 4
500 g spagetti eller tagliatelle
1-2 bunter asparges
100 g erter, frosne petit pois
400 g reker
1 potte basilikum, bladene
40 g parmesan, finrevet
1 fedd hvitløk
1 ss pinjekjerner
1,5 dl god olivenolje
salt
nykvernet svart pepper

  • Kok opp to kasseroller med vann. Tips! Salt pastavannet med 10 g per liter, og grønnsaksvannet med 40-50 g per liter.
  • Skrell rekene.
  • Knekk av den trevlete biten nederst på aspargesen, og skrell stilkene om de er tykke og robuste. Del så i bitestor biter.
  • Lag pesto slik: Bland basilikum, parmesan, hvitløk og pinjekjerner i en mikser. Tilsett oljen i små mengder om gangen samtidig som du mikser. Smak til med salt og pepper.
  • Kok pastaen al dente.
  • Mens pastaen koker heller du ertene i den andre kasserollen med kokende vann og gir det et oppkok. Ta ut med en hullsleiv.
  • I det samme vannet koker du så asparges al dente (1-4 minutter). Tips! Asparges skal fortsatt strutte når de tas ut av vannet, og føles spenstige om du kjenner etter med fingrene.
  • Når pastaen er ferdig siler du av vannet og blander inn pestoen. Rør så inn grønnsakene, og legg opp i pastatallerkner om du har. Riv litt parmesan og dander med reker og basilikum. Avslutt med litt fingersalt og god olivenolje i en tynn stråle.
onsdag
mai012013

Chili con carne

MIDDAG: Enkel chili con carne.

Jeg synes alle burde ha sin egen chili con carne-oppskrift. Her finnes det få føringer, og mange smaker å velge blant. Finn den styrken du vil ha, og sett gjerne din signatur; kaffe, sjokolade og tørket frukt er bare noe av det du med hell kan putte i en chilligryte.

Mange har et kjærlighetsforhold til chiligryta si, og de mest dedikerte chilientusiastene jeg kjenner bestiller til og med obskure chilityper på nett. Jeg pleier å nøye meg med det jeg finner i min lokale butikk - helst en blanding av chipotle (røkt og tørket jalapeño) og ancho (tørket poblano). Styrken varierer jeg etter gjestenes gane. Du smaker deg fram til den styrken du vil ha.

Chili con carne blir aller best med høyrygg som får bresere seg mør i timesvis i ovnen eller kortere tid i trykkoker, men ofte lager jeg en enklere variant med kjøttdeig som den du finner i oppskriften under.

For meg er det viktig å servere rømme og en hjemmelaget salsa til chiligryta. Min erfaring er dessuten at amerikansk pinot noir er veldig godt å drikke til.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på chili con carne

TIL 4

Nøytral olje
600 g kjøttdeig
2 løk, hakket
4 fedd hvitløk, hakket
Krydderblanding:

  • 1 ts salt
  • 1 ts paprika
  • 1 ts oregano
  • 1,5 ss chilipulver
  • 1 ss spisskummen
  • 3 nellikspiker

2 ss tomatpuré
2-4 ancho og/eller chipotle chili, hakket
1 ss brunt sukker
2 bokser hakket tomat
1-2 bokser red kidney bønner, avrent
salt
tabasco
noen dråper sherryeddik

  • Lag krydderblandingen: Støt de hele krydderne i morter eller kjør i kryddermaler, og bland alle ingrediensene sammen.
  • Varm opp en gryte over høy varme, og brun kjøttdeigen med litt salt i nøytral olje. Ta ut kjøttet, hell av overflødig væske og tørk gryta med papir.
  • Surr løk og hvitløk i mer olje over middels varme til blank i 5-10 minutter.
  • Tilsett så krydderblanding i gryta og surr i ett minutt.
  • Tilsett så tomatpuré og surr i et par minutter.
  • Ha den brunede kjøttdeigen, sukker og tørket chili i gryta, og bland godt sammen over varmen et par minutter.
  • Tilsett hakkede tomater og varm opp til kokepunktet, skru ned varmen til lav og la gryta putre rolig under lokk i 1 time.
  • Etter én time rører du inn bønner etter smak og lar gryta putre i 10 minutter.
  • Smak til med salt, chilipulver, tabasco og noen dråper sherryeddik.
  • Server med tomatsalsa, rømme og tortillas.
torsdag
apr182013

Ovnsbakt laks med dill

MIDDAG: Enkel middag med laks.

Middagsmat som lager seg selv er alltid kjekt å ha på reportoaret. Ovnsbakt laks med dill er enkel å tilberede og smaker nydelig til tross for få ingredienser.

Jeg synes denne retten blir aller best med nypoteter og en enkel agurksalat eller kokte gulrøtter.

God middag! 

Følg Entusiastisk mat på Facebook!   

Oppskrift på ovnsbakt laks med dill

TIL 2

400 gram laksefilet 
0,5 boks creme fraiche
5 ss melk
sitronsaft
dill
salt

  • Del fisken i porsjonsstykker på omkring 100 gram, og legg de i en ildfast form.
  • Salt fiskestykkene godt og skvis over litt sitronsaft. Dryss over litt hakket dill.
  • Bland sammen creme fraiche og melk, og smak til med litt salt.
  • Hell blandingen over fisken, og dekk formen med aluminiumsfolie.
  • Bak i ca 10-20 minutter på 200 grader til fisken er slik du liker den. Tips! Til denne retten pleier jeg å bake fisken til den er 50-60 grader, og hos meg pleier det å ta omkring 12 minutter. Hvor lang tid det tar avhenger av ovnen og temperaturen på ingrediensene når de går inn i ovnen (i tillegg til størrelsen på fisken), så bruk gjerne et steketermometer om du vil være nøyaktig.
  • Ta formen ut av ovnen. Dryss over masse hakket dill, og server fiskestykkene med litt sitron som kan skvises over.
  • Igjen i formen har du en saus som er litt klumpete. Rør godt rundt, slik at sausen får en nesten helt jevn konsistens, og server sammen med fisken.
tirsdag
mar192013

Varm sjokolade

DRIKKE: Her er min oppskrift på varm sjokolade.

Det er tre ting jeg må ha på matbordet i påsken: egg, lam og sjokolade. Sistnevnte smaker som kjent godt i mange former, ikke minst flytende i en kopp.

Oppskriften min er kjapp og enkel å lage, og blir aller best om du bruker kakao og sjokolade av god kvalitet, men dette er ikke et must.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på varm sjokolade

TIL 2

3 dl melk
1 ss kakaopulver
1 ss rørsukker
50 gram mørk sjokolade (60-70 %)
evt. bittelitt salt

  • Kok opp melk, kakaopulver og sukker under omrøring.
  • Ta av varmen. Tilsett sjokolade og salt, og kjør sammen med stavmikser. Tips! Kjør gjerne luft inn med stavmikseren - du får ekstra mye luft om du gjør dette i et høyt stavmikserglass som du holder litt på skakke. Har du ikke stavmikser så kan du røre inn sjokoladen med sleiv eller pisk.
  • Server med en gang.
mandag
mar112013

Baskerlandegg

BRUNSJ/LUNSJ/KVELDS: Heite speilegg.

I helga var jeg på hytta, og mens jeg staket meg rundt i skiløypene og lurte på hva jeg skulle spise kom jeg på at i kjøleskapet hadde jeg både egg og chili, samt noen rester serranoskinke. Etter en kjapp dusj fyrte jeg opp et imaginært bål på induksjonstoppen, og stekte eggene slik baskerne har gjort det siden tidenes morgen.

Her er oppskriften:

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på speilegg på baskisk vis

TIL 3

2 banansjalottløk i skiver
1 fedd hvitløk, hakket
0,5 chili, hakket
1 ss olivenolje
1 tomat, uten innmat skåret i terninger (kan sløyfes)
Noen dråper sherryeddik
En liten klype sukker
En liten klype chilipulver
Litt salt
Pepper
2 skiver serranoskinke i små biter
3 egg
1 ss hakket gressløk

  • Varm en stekepanne over middels varme. Surr løk og chili i olivenolje i 5 minutter.
  • Tilsett serranoskinke og surr et par minutter til.
  • Tilsett tomatterninger, eddik, sukker, chilipulver, salt og nykvernet pepper, og surr litt til.
  • Lag tre hull i panna med plass til hvert sitt egg. Skru ned varmen litt, og knekk et speilegg i hvert hull. Stek (gjerne med lokk) til hviten får satt seg og plommen fortsatt er rennende. Dryss over hakket gressløk og knus litt maldonsalt på hver plomme.
  • Server med godt brød.
mandag
feb252013

Dette gjør du med de stygge bananene

BAKST/KAKE: Bak en saftig kake neste gang du har overmodne bananer.

Hjemme hos meg har vi omtrent alltid bananer, og til og med hunden vår er gal etter dem. Banan er jo et perfekt mellommåltid i seg selv, og trenger kun litt appelsinjus og noen isbiter for å bli til denne kjempegode smoothien.

Først når bananene blir overmodne egner de seg perfekt til baking, så neste gang du oppdager et par stygge og flekkete liggende på kjøkkenbenken må du ikke finne på å kaste dem. 

Jeg leste et sted at pastinakk en gang var en populær kakeingrediens, og ble ivrig etter å prøve å lage en banankake med den glemte rotfrukten. Det høres kanskje rart ut, men banan og pastinakk er to smaker som går veldig godt sammen, og kaka blir mør og saftig med godt hold i.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på banankake med pastinakk
2 overmodne bananer
1 ss smør
3 ss konjakk
100 g smør
2 egg
100 g sukker
100 g pastinakk, revet
250 g hvetemel
10 g/2 ts bakepulver
2 g/0,5 ts baking soda/natron
4 g/1 ts salt
Smør til smøring av form

  • Skrell bananene og del dem i biter. Stek dem møre i 1 ss smør.
  • Hell i konjakk og kok skikkelig opp. Ta av platen og tilsett 100 gram smør.
  • Mos bananblandingen med en gaffel samtidig som smøret smelter. Når halvparten av smøret har smeltet heller du blandingen over i en bolle, og moser bananene ferdig der. Avkjøl blandingen til den har romtemperatur.
  • Pisk egg og sukker luftig. Pisk inn revet pastinakk og den avkjølte bananblandingen.
  • Bland sammen hvetemel, bakepulver, baking soda/natron og salt, og sikt dette i røra. Vend dette godt sammen.
  • Fyll røra i en godt smurt brødform.
  • Bak nederste i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter.
  • Hvil bananbrødet først i formen i 10 minutter. Hvelv så ut bananbrødet på en rist og hvil ferdig.