Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
torsdag
feb142013

Min minestronesuppe

 

MIDDAG/FAMILIEMIDDAG: Sunn, mettende og sabla god.

Minestronesuppe er en grønnsakssuppe fra Italia som serveres med pasta eller ris. For meg er det viktig å lage den med pancetta, som sammen med en god kraft, og gjerne en parmesanskorpe, gir en flott dybde. Les her hvor lett du lager fantastisk hjemmelaget pancetta.

Jeg lager minestronesuppe hele året med de grønnsakene som er i sesong. Bruk gjerne det du har liggende hjemme, og ikke vær veldig nøye med målene, men følg gjerne tipset mitt om å salte underveis.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på minestronesuppe

Til 4

4 ss olivenolje
1 løk, hakket
200 gram pancetta, skjært i staver på 1x1 cm
3 hvitløksfedd, finhakket 
3 gulrøtter, i små terninger
3 stilker stangeselleri eller 1/3 sellerirot, i små terninger
 
1 tørket chili, finhakket eller 0,5 ts chiliflak (kan sløyfes)
1 boks hakkede tomater 
1 liter lys kyllingkraft (evt grønnsakskraft)
Skorpen av en parmesanost (kan sløyfes)
10 store grønnkål- eller savoykålblader, skjært i  ca 3 x 3 cm
 
150 gram makaroni
250 gram kokte kikerter (kan erstattes med bønner eller grønne erter av god kvalitet)
 
1 potte basilikum, hakket
God olivenolje


  • Varm opp en kasserolle over middelshøy varme. Tilsett olivenoljen, og stek pancetta i 3-5 min til begynner å få farge.
  • Tilsett løk, hvitløk, gulrot og selleri, og stek under omrøring til begynner å bli gyllen.
  • Tilsett tørket chili siste minuttet om du vil bruke det.
  • Tilsett tomater og kraft og kok opp. La dette syde i 5 minutter.
  • Tilsett kål og parmesanskorpen, og syd i 10 - 15 min til alle grønnsakene er møre.
  • Kok makaroni al dente. Sil av.
  • Kok opp saltet vann. Gi erter/kikerter et oppkok. Sil av.
  • Smak til suppa med salt og nykvernet svart pepper.
  • Fjern parmesanskorpen og tilsett makaroni og erter/kikerter.
  • Tilsett basilikum og server.
  • Hell over god olivenolje og eventuelt nyrevet parmesan ved servering.
onsdag
jan302013

Våkn opp!

DRIKK/FROKOST: Dette er min favorittsmoothie.

Appelsin, banan og solbærsmoothien tar bare ett minutt å lage, og er den jeg nesten alltid ender opp med å lage når jeg vil ha smoothie til frokost.

Hver sommer bunkrer jeg opp med solbær i fryseren, men smoothien blir også kjempegod uten.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Banan, appelsin og solbærsmoothie

TIL 2
5-6 isbiter
2 bananer
2 dl ferskpresset appelsinjus
2 ss solbær, frosne går fint (kan sløyfes)

  • Kjør alle ingrediensene godt sammen med en blender eller stavmikser.
  • Server i høye glass med sugerør.
tirsdag
jan152013

Enkel tomatsuppe

MIDDAG/LUNSJ: En favoritt hos små og store i januar.

I disse dager er enkelt og rimelig kjærkomne stikkord for mange av oss på middagsjakt, og suppe er en fin måte å nå dit. En enkel tomatsuppe kan dessuten være en flott anledning til å teste ut tipset mitt om å salte underveis.

Poenget med denne tomatsuppa er å gjøre det enkelt, men det er noen momenter jeg synes er verdt å ta i betraktning:

  • Surr løken så lenge at skarpheten blir borte og sødmen kommer frem. Om du vil ha litt røykkarakter i suppa kan du surre løken gyllen.
  • Bruk de beste tomatene du får tak i, og vinterstid er det klart beste alternativet kvalitetstomater på boks.
  • Vurder selv hvor mye chili du vil tilsette. Jeg elsker kontrasten mellom kicket fra chilien og harmonien rømme eller creme fraiche gir.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Tomatsuppe

TIL 4

3 ss olivenolje
1 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/4-1/2 ts chiliflak
2 bokser gode tomater
1 ts rørsukker, evt annet sukker
5 dl vann eller grønnsakskraft
2 ts sherryeddik, evt annen vineddik
Salt
Creme fraiche eller rømme

  • Varm en kasserolle med olivenolje over middelslav varme, og surr løk og hvitløk i 5-10 minutter.
  • Tilsett chili, og surr i 1 minutt til. Tilsett så tomater og sukker, og kok opp.
  • Tilsett vann eller kraft og kok opp. Syd i 10 minutter.
  • Kjør med stavmikser eller blender. Smak til med salt og sherryeddik.
  • Server med en klatt creme fraiche eller rømme.
fredag
jan112013

Lynrask tunfiskrøre

 

SMÅRETT/PÅLEGG: Bland majones og tunfisk med det du liker.

Heldigvis skal det ikke mye til før brødmaten blir litt mer spennende. Tunfiskrøre er et av de kjappeste påleggene du kan lage selv, og enkelt om man lærer seg å piske sin egen majones.

Ettersom du best smaker deg fram, og bruker det du har tilgjengelig i slike rører, er det kanskje dumt med en eksakt oppskrift. Jeg foreslår derfor at du bruker min som utgangspunkt, og tilsetter noen smaker du liker - for eksempel litt hvitløk, bittelitt kajennepepper, kapers, finhakkede urter, sitronsaft og/eller sitronskall.

Det er så mange muligheter til hjemmelaget pålegg der ute som vil gjøre brødmaten mer smakfull. Jeg håper å kunne få dele flere av mine favoritter med deg i framtiden.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Tunfiskrøre 

1 eggeplomme

litt salt

1 ts hvitvinseddik

1 dl olje (gjerne en blanding av solsikke-, raps- og olivenolje)

100-200 gram tunfisk i olje av god kvalitet

Ev. gode ingredienser å blande i røra


  • Bland sammen eggeplomme, salt og hvitvinseddik med en ballongvisp.
  • Pisk inn oljen i en tynn stråle.
  • La oljen renne av tunfisken.
  • Bland alt sammen, og tilsett ingredienser du liker og tror vil passe. Smak til med salt, og evt syre.
Page 1 ... 1 2 3 4 5