Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
tirsdag
sep082015

Hvordan lage gnocchi

Forret/tilbehør: Himmelske pastaputer av potet.

Flere og flere får øynene opp for den trendy potetpastaen gnocchi. Ikke så rart, for lages gnocchi med kjærlighet og omtanke er disse pastaputene rett og slett en himmelsk opplevelse, både i smak og konsistens.

Riktignok krever det litt presisjon å få de perfekt, men det er vel og merke ganske hverdagslige oppgaver du skal igjennom:

Først skal melne poteter kokes akkurat møre uten salt i kokevannet. Deretter dampes de tørre i kasserollen før de presses igjennom en potetpresse, om du har, om ikke kan du bruke kjøttkverna. En potetmoser er tredje alternativ, men vil antakelig føre til noen klumper som ødelegger det myke sluttresultatet du er ute etter.

Deretter skal potetene mens de ennå er varme røres sammen med egg, salt og mel til du akkurat har en deig. Denne skal jobbes minimalt med, rulles til pølser på for eksempel 1,5 cm, og så deles i puter på samme tykkelse, cirka 1,5 centimeter i dette tilfellet. Dryss så med nok mel til at de ikke klebrer seg til hverandre. Til slutt kan du bruke en gaffel til å lage riller som sausen kan feste seg i (sausen er noe av poenget med gnocchi spør du meg).

Kok deretter potetgnocchiene i saltet vann til de flyter opp til toppen av kokevannet. Ta de så ut med hullsleiv og la renne av. På dette tidspunktet kan du legge dem på et brett som settes i fryseren i et par timer til de er harde. Legg de deretter i en frysepose, så har du gnochi klare til bruk en annen dag. Om du vil bruke dem med en gang kan de enten tilsettes i en saus eller stekes i en panne slik jeg har gjort i oppskriften under.

Det finnes mange variasjoner på gnocchi, de kan for eksempel fylles eller lages av ricotta istedenfor potet, men det får vi ta en annen gang. 

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på gnocchi med salviesmør:

FORRET TIL 4

600 g mandelpotet, skrelt

1 egg, størrelse M/L

80 g hvetemel, kanskje mer

mel til forming av pastaputer

100 g smør

16 salvieblader

100 g parmesan eller pecorino, aller helst trøffelpecorino

 

 • Kok mandelpotetene i usaltet vann til de akkuart er møre.
 • Slå av vannet. Sett kasserollen tilbake over varmen noen sekunder slik at du får dampet potetene helt tørre.
 • Press potetene med en potetpresse over i en stor bolle til du har 500 g.
 • Lag en grop i midten. Vent 1-2 minutter.
 • Visp sammen 1 M/L-stort egg og hell det i midten. Tilsett 1 klyper salt og dryss over 80 g mel. Rør det sammen med en sleiv eller skje akkurat lenge nok til du får en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel om nødvendig. Den skal være litt klissen, men ikke klebre seg til fingrene dine.
 • Del deigen i to emner på en melet benkeplate. Rull emnene til 1,5 cm tykke pølser. Skjær av endene og skjær deretter puter med 1,5 cm mellomrom. Dryss over mer mel og kast de godt sammen, så de ikke klebrer seg til hverandre.
 • Når de er ferdig kan du bruke en gaffel til å lage riller i putene som sausen kan feste seg i. Tips! Du kan vente opptil en time med å koke dem, men om du venter er det viktig å kaste dem i mer mel og legge de på et brett som du rister på hvert tiende minutt. 
 • Det beste er å koke gnocchiene med en gang. Det gjør du ved å bruke en stor kasserolle med saltet vann.Tilsett gnocchiene og kok til de kommer til overflaten. Ta de ut med hullsleiv og la dem renne av på et brett med kjøkkenpapir. Tips! Lag for mange gnocchi, la de renne av, legg dem på et brett og frys dem harde i et par timer. Legg de så i fryseposer, så har du gnocchi klare til bruk.
 • Stek gnocchiene i smør til de blir gylne.
 • Lag salviesmør: Start med å lage brunt smør (se hvordan her). Sil og hell det brunede smøret tilbake i kasserollen. Tilsett salviebladene og rør rundt over varmen til de blir sprøstekt. 
 • Tilsett nystekte gnocchi og halvparten av osten i kasserollen med salviesmør og vend sammen. 
 • Legg opp på tallerkner og riv over resten av osten.
mandag
apr132015

Hvordan lage hjemmelaget pasta

PASTA: Her er min pastaskole.

En gang jeg hadde invitert til middag fikk jeg beskjed fra en av gjestene om at "hjemmelaget tagliatelle er bortkastet tid". De ordene ble han nødt til å smatte i seg like etterpå.

Hjemmelaget pasta er ikke en uoverkommelig oppgave, og definitivt verdt det i mange sammenhenger. Og skal du lage ravioli, så må du lage deigen selv. I tillegg kan du bestemme tykkelsen på pastaen, samt at du kan smaksette den, for eksempel med spinat, safran eller pepper (dette må jeg få komme tilbake til ved en senere anledning). I tillegg kan man lage hjemmelagde nudler, som kan være fantastisk godt. Jeg har laget en oppskrift på misonudler, som jeg kommer til å legge ut om ikke altfor lenge.

Jeg har altså laget en pastaskole, hvor jeg tar for meg mye av det du trenger å vite i kronologisk rekkefølge: først deigen, så utrulling i pastamaskin, deretter forming av pastaen og til slutt koking.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!  

Oppskrift på hjemmelaget pastadeig:

TIL 2

200 g tipo 00-mel

2 medium egg eller om du skal lage ravioli 1 egg og 3 eggeplommer

Evt litt salt

 • Alternativ 1 med en gaffel: Bland mel og salt på kjøkkenbenken og form en bred haug. Lag så et stort krater i midten. Knekk eggene i krateret, og bruk en gaffel til å vispe sammen eggene som du gradvis inkorporerer melet i til du kan forme en deig.
 • Alternativ 2 med en food processor: Mål opp mel og salt i en food processor. Knekk i eggene, og miks med pulsknappen til du har små smuler. Hell det ut på kjøkkenbenken og form en deig.

 

 • Kna så deigen godt, gjerne i 5-10 minutter. Bruker du store egg må du tilsette litt mel underveis. Dekk deigen med plast eller legg den i en liten plastpose, og la deigen hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du former den i pastamaskinen. Tips! Du kan lage deigen god tid i forveien (gjerne kvelden før), da bør du isåfall hvile deigen i kjøleskapet. 

 

Hvordan rulle ut pasta med en pastamaskin:

Ferdighvilt pastadeig

Litt durumhvetemel

Om du lager ravioli: sammenvispet egg til pensling

 • Begynn med å rulle ut deigen til pastaplater. Tips! Jeg synes deigen i oppskriften over er passe stor å jobbe med, men i begynnelsen kan det være greit å dele denne i to.
 • Den pastaen du ikke jobber med kan være lur å dekke med plast så den ikke begynner å tørke. Tips! Gjør du dette som en hovedregel slipper du mye stress.
 • Trykk deigen du skal rulle ut halvflat, og kjør den igjennom på den videste settingen. På dette stadiet kan deigen se litt løs ut, men ingen fare, bare brett den sammen med endene inn mot midten så den blir like bred som pastamaskinen, snu den 90 grader og kjør den så igjennom, gjenta denne prosessen et par ganger til du har en fin og elastisk deig å jobbe med. Tips! Dryss og stryk durumhvetemel på underveis om deigen klistrer seg.
 • Rull platen igjennom stadig smalere setting til du har den tykkelsen du er ute etter. Endelig tykkelse kan du variere som du vil. Jeg vil tenke at lasagneplater gjerne er tykke, tagliatelle og spagetti ganske tykke mens ravioli bør være ganske tynne og delikate.

 

Hvordan forme lasagneplater, ravioli og tagliatelle, pappardelle og spagetti:

 • Om du lager lasagneplater kan du drysse litt durumhvetemel over og under pastaplatene. Dekk med plast frem til bruk. Sett kaldt om det er en stund til du skal bruke platene.
 • Om du lager tagliatelle eller spagetti, kjør platene gjennom kutteren. For pappardelle stryker du med durumhvetemel, bretter dem og skjærer de cirka 2 centimeter tykke. Kast pastaen i en haug med durumhvetemel så de ikke begynner å klistre seg til hverandre. Dekk med plast og eventuelt sett kaldt om det er en stund til bruk. Eventuelt tørk pastaen.
 • Om du lager ravioli så ville jeg drysset benkeplaten med durumhvetemel, lagt platene på melet, men ikke fått mel på oversiden som senere skal skjøtes rundt fyllet. Dekk med plast underveis slik at oversidenholder seg klebrig. Legg på avkjølt fyll i midten, pensle kantene med sammenvispet egg og forme til ravioli. Dekk med plast frem til bruk. Sett kaldt om det er en stund til. Kan fryses slik frem til bruk.

 

Koking av pasta:

 • Ikke bruk for mye vann. Ofte trenger du litt av vannet med stivelsen i til du skal blande pasta og saus, og derfor kan det være et poeng å bruke relativt lite vann. Bare rør ofte rundt under koking.
 • Kok pastaen i vann med 1 prosent salt. Det får du ved å tilsette 10 gram salt per liter vann.
 • Ikke kok for lenge. Koketiden avhengiger av tykkelsen på deigen og hvor kald den er. Smak underveis. Ofte trengs bare 1-2 minutter.

 

fredag
apr102015

Hvordan lage kraft på oksehaler

 

KRAFT: Utnytt oksehalens superkrefter.

På gråe regnværsdager hender det at jeg kjøper inn en oppdelt oksehale eller to, bruner den i ovnen og koker den med gode aromater. Kraften koker jeg så inn, fryser ned og har på lur til sauser, gryter og supper.

Bonusen er alt det i utgangspunktet seige oksehalekjøttet som nå er blitt vanvittig mørt. Dette er enkelt å plukke av og kan brukes til alt mulig, for eksempel som fyll i ravioli eller til denne nydelige oksehaleraguen. Eventuelle kjøttrester kan fint fryses ned til senere bruk.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på oksehalekraft

2,5-3 kilo oksehaler
1/2 dl nøytral olje
1 løk
1/4 sellerirot
1 gulrot
5 hvitløkfedd
1 ss tomatpure
Hakkede bladpersillestilker
2 laurbærblad

 • Legg oksehalene i en ildfastform. Maser de inn med olje og salt lett.
 • Brun i 20 min på 240 grader varmluft.
 • Imens de brunes, skjær grønnsakene i små terninger.
 • Surr grønnsakene i nøytral olje i en stor kasserolle.
 • Tilsett tomatpuré og fres i et par minutter.
 • Tilsett hakkede bladpersillestilker og laurbærblad sammen med de brunede oksehalene.
 • Hell på vann til det dekker, ca. 3 liter.
 • Kok opp, og skum av.
 • La syde under lokk på gløtt i 5 timer.
 • La oksehalene avkjøle seg litt i kraften, før du siler. Plukk kjøttet, det gjør ikke noe om det kommer med litt fett, men pass på at det ikke blir med brusk.
 • Imens du plukker kjøttet kan kraften med hell kokes inn til halvparten.
 • Avkjøl kraften til lunken, dekk med lokk og sett i kjøleskap til den er kald. Når kraften er kald, stivner fettet og legger seg på toppen, og blir enkelt å fjerne.
 • Kraften er klar til bruk. Den holder seg minst tre dager i kjøleskap, og kan fryses ned i flere måneder.

 

onsdag
des102014

VIDEO: Hvordan lage brunt smør

TEKNIKK/VIDEO: Lær å brune smør.
Jeg har laget en video hvor jeg demonstrerer hvordan man lager brunt smør. En fryktet oppgave blant mange, men ikke så vanskelig når man kan prinsippene, og vet hva man skal se (og lukte!) etter.
Jeg kommer til å legge ut flere oppskrifter fremover hvor du får bruk for denne teknikken.
Oppskrift på brunt smør
Usaltet smør
Redskap: Sil
 • Skjær opp usaltet smør i terninger.
 • Smelt det under omrøring over middelshøy-høy varme.
 • Rør ofte så smøret blir jevnt tilberedt og ikke brenner seg. 
 • Mens smøret koker fordamper væsken, og først når det ikke er mer væske igjen begynner smøret å brunes. 
 • Det kan du se ved at smøret skummer opp og slutter å frese. Nå er det viktig å være på vakt, for nå har bruningsprosessen startet, så rør hele tiden for å unngå at det brenner seg. Smøret blir brunt raskt, og noen sekunder etter at det har blitt brunt så blir det brent. Tips! Lukt og se. Det skal lukte nøtteaktig - ikke brent.
 • Med en gang du er fornøyd med smøret siler du det over i noe annet for å stoppe kokeprosessen.
 • Det brunede smøret er klart til bruk.
 
fredag
jan312014

Hvordan lage crème brûlée

 

DESSERT: Perfekt crème brûlée.

Å lage perfekt crème brûlée er ikke så vanskelig som man skulle tro, ihvertfall ikke om du har et digitalt termometer som hjelper deg å måle når den er fløyelsmyk og nydelig (80-85 grader). Skulle du i tillegg ha en dampovn er det enda enklere (se oppskriften under).

Har du ikke dampovn kan du bake formene i et vannbad i stekeovnen. Det som er viktig å passe på om du lager dem i stekeovnen er at vannet i vannbadet holder minst 82 grader, samtidig bør temperaturen inne i ovnen ikke være for høy. Jeg pleier å helle kokende vann i vannbadet, og bake formene på 160 grader dekket med aluminiumsfolie.

Smeten av fløtemelk, sukker, egg og vaniljestang lages for øvrig nesten helt likt som vaniljeiskrem og hjemmelaget vaniljesaus - så her kan man lære seg flere klassikere på en gang.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på crème brûlée laget i dampovn

Til 4

2 dl fløte
2 dl melk
60 g sukker
1 vaniljestang
5 eggeplommer

sukker til det karamelliserte lokket

 • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Tilsett frø og stang i en kasserolle sammen med melk, fløte og halvparten av sukkeret (30 g). Gi fløtemelken et oppkok, og la det trekke i 5 min.
 • Pisk imellomtiden sammen eggeplommene med resten av sukkeret.
 • Rør sakte inn 1/3 av fløtemelken i eggeblandingen, og hell deretter dette raskt tilbake i kasserollen med resten av fløtemelken. Rør rundt og sil. Tips! Det er viktig at du blander det på denne måten, slik at eggeplommene ikke begynner å koagulere.
 • Fordel blandingen i 4 ildfaste porsjonsformer. Tips! Bruk en trakt for å unngå søl.
 • Dekk formene med plastfolie, og sett formene på en rist i dampovnen. Still inn på 85 grader, og damp til bruleene holder minst 80 grader (det tar cirka 30-60 minutter avhengig av blant annet hvor varm blandingen er når den settes i ovnen).
 • Ta formene ut av ovnen og fjerne folien. Avkjøl dem i romtemperatur i 20 min.
 • Dekk deretter hver form med plastfolie og avkjøl dem i kjøleskapet i 4-5 timer. Tips! Dette kan du gjøre 2 dager i forveien.
 • Ved servering: Hell på litt vanlig sukker og rist på formene til de får et jevnt lag med sukker. Karamelliser lokkene med en gassbrenner eller ved å sette dem under ovnsgrillen. Server med en gang.
onsdag
sep042013

Hvordan steke sopp

MIDDAG/LUNSJ/KVELDS: Tips til steking av sopp.

Noe av det jeg liker aller best om høsten er å gå på sopptur. Med soppen lager jeg supper, sauser, risotto, pasta, smørbrød, soppfrikasé eller bruker den som tilbehør til for eksempel viltstek.

Uansett hva soppen skal brukes til så skal den som regel stekes. Her er mine tips til steking av sopp:

1. Varm opp pannen over høy varme og ikke stek for mange sopp på en gang

Husk at sopp inneholder veldig mye væske, så om du har for lav varme når soppen legges i stekepannen eller tilsetter for mye sopp på en gang vil soppen begynne å koke istedenfor å karamelliseres (brunes).

2. Ikke rør - la soppen få farge

Når pannen er glovarm kan du tilsette noen dråper olje som tåler steking og legge soppen i pannen. Nå er det viktig at du lar soppen få ligge i ro og karamelliseres. Jeg pleier å la soppen ligge helt stille i cirka ett minutt. Deretter rister jeg på pannen, og lar soppen karamelliseres ytterligere 1-2 minutt - rist på pannen av og til.

3. Tilsett smak

Når jeg er fornøyd med karamelliseringen tilsetter jeg litt salt og pepper, en smørklatt og gjerne noen finhakkede robuste urter som for eksempel timian eller rosmarin, finhakket sjalottløk eller hvitløk, kanskje noen chiliflak. Deretter rister jeg dette sammen i pannen til alt smøret er smeltet og soppen ser nydelig ut. Skru ned varmen underveis. Om pannen er varm nok kan du ta pannen helt vekk fra varmen.

4. Tilsett mer smak

Helt til slutt pleier jeg å skvise over litt sitronsaft og av og til tilsetter jeg dessuten noen tomatterninger og kanskje noen fine urter som persille eller gressløk.

onsdag
aug212013

Hvordan lage bringebærsyltetøy

PÅLEGG: Hvordan lage bringebærsyltetøy.

Skynder meg med å legge ut denne mens det ennå er bringebær igjen på buskene.

Jeg liker å blande bærene med sukker tilsatt pektin når jeg lager bringebærsyltetøy – til 1 kilo bringebær bruker jeg 500 g sukker med pektin, som jeg lar stå i omtrent en halvtime så sukkeret får løst seg opp.

Deretter koker jeg opp under omrøring, og koker til ønsket konsistens. Denne gangen tok det 6 minutter. Sjekk konsistens til syltetøyet ved å legge en liten klatt på en asjett som du avkjøler raskt i kjøleskap.

Jeg pleier som regel å helle syltetøyet i plastbokser som fryses, men om du vil legge det på steriliserte glass så kan du sterilisere glass og lokk ved å vaske dem i såpevann, la de tørke og så sette dem i ovnen på 150 grader i 20 minutter.

Bak gjerne dette nydelige valnøttbrødet til.

Oppskrift på bringebærsyltetøy

1 kilo bringebær

500 g sukker med pektin

 • Rør bær og sukker sammen og la det stå i cirka 30 minutter så sukkeret løser seg opp. Rør gjerne av og til.
 • Ha alt i en kasserolle og kok opp under omrøring. Kok deretter under omrøring i 5 minutter og test om konsistensen er slik du vil ha den, om du ikke er fornøyd koker du litt til. Tips! Sjekk konsistensen ved å legge en liten klatt på en asjett som du avkjøler i kjøleskapet.
 • Legg varmt syltetøy på steriliserte glass eller la det avkjøles en del før du heller syltetøyet i plastbokser som kan fryses fram til bruk.
tirsdag
jun252013

Hvordan lage vaniljesaus

DESSERT/SAUS: Definitvt verdt å lage selv. 

Vaniljesausen har vi nordmenn for lengst trykket til vårt bryst. Og hjemmelaget er selvfølgelig mye bedre enn det du kjøper i kartong på butikken.

Kanskje er vi så glad i vaniljesaus fordi den er så usedvanlig anvendelig? Jeg bruker den blant annet til bær, frukt, smuldrepaier, terter og sjokoladepudding. Og kanskje det aller beste er at ved å kjøre sausen i en ismaskin så blir den transformert til kjempegod vaniljeis.

Mange har bestemt seg for at det er fryktelig slitsomt å lage dette, men det er det altså ikke. Det tar cirka 15 minutter å lage sausen og deretter skal den bare avkjøles om du ikke ønsker å servere den lunken.

Det er eggeplommene som gjør at sausen blir fantastisk smidig, glatt, tykk og delikat på en gang. Men, ikke varm sausen for mye ellers risikerer du både eggerøresmak og klumper. Sausen blir perfekt om du varmer den til 80 grader.

Bruk skikkelig vaniljestang som er myk, glinsende sort og lukter sterkt av vanilje - ikke hard, grå og kjedelig.
Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på vaniljesaus:

TIL 4-6

1,25 dl melk
1,25 dl fløte
1 vaniljestang
3 eggeplommer
40 g/3 ss sukker

 • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
 • Kok opp fløtemelk, vaniljestang og -frø under omrøring. Ta av varmen og la trekke i 5 minutter.
 • Imens fløtemelken trekker pisker du eggeplommer og sukker til eggedosis i en bolle.
 • Ta vaniljestangen ut av fløtemelken, og pisk inn fløtemelken i bollen med egg og sukker.
 • Hell så blandingen tilbake i kasserollen, og varm forsiktig over middels varme under omrøring med en sleiv til blandingen tykner. Tips! Bruk et steketermometer så har du full kontroll. 80 grader er perfekt temperatur.
 • Med en gang sausen har nådd 80 grader er det lurt å sette kasserollen i et kaldt vannbad så temperaturen ikke fortsetter å stige. Her kan du også avkjøle sausen under omrøring. Tips! I vannbadet kan du tilsette isbiter for ekstra effekt.
 • Når sausen er avkjølt heller du den i en mugge e.l. og legger plastfolie helt ned på sausen slik at det ikke danner seg snerk. Sett sausen kaldt fram til servering. Tips! Jeg liker å sette den i fryseren en liten stund før servering slik at den er iskald når den skal nytes.

 

fredag
apr052013

Hvordan posjere egg

 

TILBEHØR/FROKOST/BRUNSJ: Det er på tide at vi tar det posjerte egget ned fra pidestallen.

Å posjere egg er langt ifra så vanskelig å lære seg som mange tror, og er derfor en enkel måte å få mye kred på å servere, enten de er tilbehør i ulike brunsjretter, salater eller supper.

Skal du posjere egg til mange er det enklest å posjere de i flere runder. Når eggene er ferdige overføres de rett fra kasserollen og over i et isbad (vann og isbiter). Her kan du oppbevare eggene frem til servering (natten over går bra). Ved servering varmer du eggene i vann rett under kokepunktet. Lag gjerne ett egg for mye så du kan dobbeltsjekke at eggeplommene har rukket å bli varme helt igjennom.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på posjert egg

1 ferskt egg

flaksalt til servering

 • Knekk egget i en liten kopp/form som rommer egget.
 • Hell vann i en kasserolle omtrent fem centimeter dypt.
 • Varm vannet opp til kokepunktet.
 • Når vannet er klart helles egget forsiktig fra koppen/formen. Tips! Eggehviten har en fast del som holder seg tett rundt plommen, og en tynn del som vil lage rabalder i kasserollen. Du kan enkelt sile av den tynne hviten før du heller egget i kasserollen. Gjør dette ved å la egget renne kjapt av i en hullsleiv.
 • Bruk en skje til å forsiktig få hviten til å omkranse plommen også fra oversiden. Tips! Gjør dette ved at skjeen får vannet til å bevege eggehviten. Skjeen skal altså ikke være i direkte kontakt med hviten.
 • Hold vannet rett under kokepunktet i 3-5 minutter. Tips! Løft opp egget med en hullsleiv og kjenn med fingeren på plommen for ønsket konsistens på plommen.
 • Løft egget forsiktig ut med en hullsleiv, og la egget renne av på en tallerken med kjøkkenpapir/rent kjøkkenhåndkle. Du kan nå skjære eggehviten pen om du ønsker det.
 • Server egget. Tips! Husk å drysse litt flaksalt over plommen ved servering.

Bruk kommentarfeltet om du lurer på noe!

torsdag
mar142013

Hvordan lage enkel kyllingkraft

BASIS: Det skal ikke store krafttaket til.

Jeg er avhengig av å ha hjemmelaget kyllingkraft tilgjengelig til enhver tid ettersom jeg bruker det i supper (prøv min minestronesuppe), sauser, risottoer og til bresering av kjøtt, for å nevne noe. Derfor pleier jeg å kjøpe hel frittgående kylling som jeg deler opp - lår, bryst og vinger som jeg ikke bruker med en gang fryser jeg ned - av skroget syder jeg kraft sammen med det jeg har liggende av aromater (urter, krydder og grønnsaker).

Også de gangene jeg helsteker kyllingen tar jeg vare på skroget, som senere brukes til kraftkoking.

Ettersom jeg stadig produserer kyllingkraft er det et poeng for meg å gjøre det enkelt, og mange ganger er enkelt mer enn godt nok, som med denne enkle tomatsuppa.

Kraften skal dessuten være rimelig å produsere, så bruk ingredienser du har i grønnsaksskuffen. Her er forslag til aromater å tilsette:

 • løk
 • purre
 • hvitløk
 • gulrot
 • selleri
 • stangselleri
 • sopp
 • fennikel
 • tomat
 • laurbærblad
 • timian
 • bladpersille
 • estragon
 • tomater
 • pepperkorn
 • korianderfrø
 • vin

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på enkel kyllingkraft

1 kyllingskrog

aromater (se liste ovenfor)

litt salt

 • Start med å skjære de aromatiske ingrediensene i små terninger. Tips! Skjær smått. På 1-3 timer rekker du ikke å koke ut all smaken av terninger så små som 0,5 x 0,5 cm.
 • Skyll skroget med litt kaldt vann, og legg i en kasserolle. Dekk med 2-3 liter vann og kok opp.
 • Skum av grumset som kommer opp til overflaten.
 • Senk varmen slik at væsken syder. Tilsett aromatene og en klype salt.
 • Når kraften har sydet i 1-3 timer, siles den og avkjøles. Tips! Om du har tid, så sett kasserollen med lokk på i kjøleskap til dagen etter. Dette gjør at alt fettet stivner og legger seg på overflaten, og blir enkelt å fjerne.
 • Kyllingkraften holder i minst 4 dager i kjøleskap og 3-6 måneder i fryseren. Tips! Frys ned i poser. Varier mengden i hver pose slik at du har til ulik bruk.