Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Hvordan lage bringebærsyltetøy | Main | Hvordan posjere egg »
tirsdag
jun252013

Hvordan lage vaniljesaus

DESSERT/SAUS: Definitvt verdt å lage selv. 

Vaniljesausen har vi nordmenn for lengst trykket til vårt bryst. Og hjemmelaget er selvfølgelig mye bedre enn det du kjøper i kartong på butikken.

Kanskje er vi så glad i vaniljesaus fordi den er så usedvanlig anvendelig? Jeg bruker den blant annet til bær, frukt, smuldrepaier, terter og sjokoladepudding. Og kanskje det aller beste er at ved å kjøre sausen i en ismaskin så blir den transformert til kjempegod vaniljeis.

Mange har bestemt seg for at det er fryktelig slitsomt å lage dette, men det er det altså ikke. Det tar cirka 15 minutter å lage sausen og deretter skal den bare avkjøles om du ikke ønsker å servere den lunken.

Det er eggeplommene som gjør at sausen blir fantastisk smidig, glatt, tykk og delikat på en gang. Men, ikke varm sausen for mye ellers risikerer du både eggerøresmak og klumper. Sausen blir perfekt om du varmer den til 80 grader.

Bruk skikkelig vaniljestang som er myk, glinsende sort og lukter sterkt av vanilje - ikke hard, grå og kjedelig.
Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på vaniljesaus:

TIL 4-6

1,25 dl melk
1,25 dl fløte
1 vaniljestang
3 eggeplommer
40 g/3 ss sukker

  • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
  • Kok opp fløtemelk, vaniljestang og -frø under omrøring. Ta av varmen og la trekke i 5 minutter.
  • Imens fløtemelken trekker pisker du eggeplommer og sukker til eggedosis i en bolle.
  • Ta vaniljestangen ut av fløtemelken, og pisk inn fløtemelken i bollen med egg og sukker.
  • Hell så blandingen tilbake i kasserollen, og varm forsiktig over middels varme under omrøring med en sleiv til blandingen tykner. Tips! Bruk et steketermometer så har du full kontroll. 80 grader er perfekt temperatur.
  • Med en gang sausen har nådd 80 grader er det lurt å sette kasserollen i et kaldt vannbad så temperaturen ikke fortsetter å stige. Her kan du også avkjøle sausen under omrøring. Tips! I vannbadet kan du tilsette isbiter for ekstra effekt.
  • Når sausen er avkjølt heller du den i en mugge e.l. og legger plastfolie helt ned på sausen slik at det ikke danner seg snerk. Sett sausen kaldt fram til servering. Tips! Jeg liker å sette den i fryseren en liten stund før servering slik at den er iskald når den skal nytes.

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.