Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Hvordan lage crème brûlée | Main | Hvordan lage bringebærsyltetøy »
onsdag
sep042013

Hvordan steke sopp

MIDDAG/LUNSJ/KVELDS: Tips til steking av sopp.

Noe av det jeg liker aller best om høsten er å gå på sopptur. Med soppen lager jeg supper, sauser, risotto, pasta, smørbrød, soppfrikasé eller bruker den som tilbehør til for eksempel viltstek.

Uansett hva soppen skal brukes til så skal den som regel stekes. Her er mine tips til steking av sopp:

1. Varm opp pannen over høy varme og ikke stek for mange sopp på en gang

Husk at sopp inneholder veldig mye væske, så om du har for lav varme når soppen legges i stekepannen eller tilsetter for mye sopp på en gang vil soppen begynne å koke istedenfor å karamelliseres (brunes).

2. Ikke rør - la soppen få farge

Når pannen er glovarm kan du tilsette noen dråper olje som tåler steking og legge soppen i pannen. Nå er det viktig at du lar soppen få ligge i ro og karamelliseres. Jeg pleier å la soppen ligge helt stille i cirka ett minutt. Deretter rister jeg på pannen, og lar soppen karamelliseres ytterligere 1-2 minutt - rist på pannen av og til.

3. Tilsett smak

Når jeg er fornøyd med karamelliseringen tilsetter jeg litt salt og pepper, en smørklatt og gjerne noen finhakkede robuste urter som for eksempel timian eller rosmarin, finhakket sjalottløk eller hvitløk, kanskje noen chiliflak. Deretter rister jeg dette sammen i pannen til alt smøret er smeltet og soppen ser nydelig ut. Skru ned varmen underveis. Om pannen er varm nok kan du ta pannen helt vekk fra varmen.

4. Tilsett mer smak

Helt til slutt pleier jeg å skvise over litt sitronsaft og av og til tilsetter jeg dessuten noen tomatterninger og kanskje noen fine urter som persille eller gressløk.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.