Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« VIDEO: Hvordan lage brunt smør | Main | Hvordan steke sopp »
fredag
jan312014

Hvordan lage crème brûlée

 

DESSERT: Perfekt crème brûlée.

Å lage perfekt crème brûlée er ikke så vanskelig som man skulle tro, ihvertfall ikke om du har et digitalt termometer som hjelper deg å måle når den er fløyelsmyk og nydelig (80-85 grader). Skulle du i tillegg ha en dampovn er det enda enklere (se oppskriften under).

Har du ikke dampovn kan du bake formene i et vannbad i stekeovnen. Det som er viktig å passe på om du lager dem i stekeovnen er at vannet i vannbadet holder minst 82 grader, samtidig bør temperaturen inne i ovnen ikke være for høy. Jeg pleier å helle kokende vann i vannbadet, og bake formene på 160 grader dekket med aluminiumsfolie.

Smeten av fløtemelk, sukker, egg og vaniljestang lages for øvrig nesten helt likt som vaniljeiskrem og hjemmelaget vaniljesaus - så her kan man lære seg flere klassikere på en gang.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på crème brûlée laget i dampovn

Til 4

2 dl fløte
2 dl melk
60 g sukker
1 vaniljestang
5 eggeplommer

sukker til det karamelliserte lokket

  • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Tilsett frø og stang i en kasserolle sammen med melk, fløte og halvparten av sukkeret (30 g). Gi fløtemelken et oppkok, og la det trekke i 5 min.
  • Pisk imellomtiden sammen eggeplommene med resten av sukkeret.
  • Rør sakte inn 1/3 av fløtemelken i eggeblandingen, og hell deretter dette raskt tilbake i kasserollen med resten av fløtemelken. Rør rundt og sil. Tips! Det er viktig at du blander det på denne måten, slik at eggeplommene ikke begynner å koagulere.
  • Fordel blandingen i 4 ildfaste porsjonsformer. Tips! Bruk en trakt for å unngå søl.
  • Dekk formene med plastfolie, og sett formene på en rist i dampovnen. Still inn på 85 grader, og damp til bruleene holder minst 80 grader (det tar cirka 30-60 minutter avhengig av blant annet hvor varm blandingen er når den settes i ovnen).
  • Ta formene ut av ovnen og fjerne folien. Avkjøl dem i romtemperatur i 20 min.
  • Dekk deretter hver form med plastfolie og avkjøl dem i kjøleskapet i 4-5 timer. Tips! Dette kan du gjøre 2 dager i forveien.
  • Ved servering: Hell på litt vanlig sukker og rist på formene til de får et jevnt lag med sukker. Karamelliser lokkene med en gassbrenner eller ved å sette dem under ovnsgrillen. Server med en gang.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.