Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
« Hvordan lage gnocchi | Main | Hvordan lage kraft på oksehaler »
mandag
apr132015

Hvordan lage hjemmelaget pasta

PASTA: Her er min pastaskole.

En gang jeg hadde invitert til middag fikk jeg beskjed fra en av gjestene om at "hjemmelaget tagliatelle er bortkastet tid". De ordene ble han nødt til å smatte i seg like etterpå.

Hjemmelaget pasta er ikke en uoverkommelig oppgave, og definitivt verdt det i mange sammenhenger. Og skal du lage ravioli, så må du lage deigen selv. I tillegg kan du bestemme tykkelsen på pastaen, samt at du kan smaksette den, for eksempel med spinat, safran eller pepper (dette må jeg få komme tilbake til ved en senere anledning). I tillegg kan man lage hjemmelagde nudler, som kan være fantastisk godt. Jeg har laget en oppskrift på misonudler, som jeg kommer til å legge ut om ikke altfor lenge.

Jeg har altså laget en pastaskole, hvor jeg tar for meg mye av det du trenger å vite i kronologisk rekkefølge: først deigen, så utrulling i pastamaskin, deretter forming av pastaen og til slutt koking.

Følg Entusiastisk mat på Facebook!  

Oppskrift på hjemmelaget pastadeig:

TIL 2

200 g tipo 00-mel

2 medium egg eller om du skal lage ravioli 1 egg og 3 eggeplommer

Evt litt salt

 • Alternativ 1 med en gaffel: Bland mel og salt på kjøkkenbenken og form en bred haug. Lag så et stort krater i midten. Knekk eggene i krateret, og bruk en gaffel til å vispe sammen eggene som du gradvis inkorporerer melet i til du kan forme en deig.
 • Alternativ 2 med en food processor: Mål opp mel og salt i en food processor. Knekk i eggene, og miks med pulsknappen til du har små smuler. Hell det ut på kjøkkenbenken og form en deig.

 

 • Kna så deigen godt, gjerne i 5-10 minutter. Bruker du store egg må du tilsette litt mel underveis. Dekk deigen med plast eller legg den i en liten plastpose, og la deigen hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du former den i pastamaskinen. Tips! Du kan lage deigen god tid i forveien (gjerne kvelden før), da bør du isåfall hvile deigen i kjøleskapet. 

 

Hvordan rulle ut pasta med en pastamaskin:

Ferdighvilt pastadeig

Litt durumhvetemel

Om du lager ravioli: sammenvispet egg til pensling

 • Begynn med å rulle ut deigen til pastaplater. Tips! Jeg synes deigen i oppskriften over er passe stor å jobbe med, men i begynnelsen kan det være greit å dele denne i to.
 • Den pastaen du ikke jobber med kan være lur å dekke med plast så den ikke begynner å tørke. Tips! Gjør du dette som en hovedregel slipper du mye stress.
 • Trykk deigen du skal rulle ut halvflat, og kjør den igjennom på den videste settingen. På dette stadiet kan deigen se litt løs ut, men ingen fare, bare brett den sammen med endene inn mot midten så den blir like bred som pastamaskinen, snu den 90 grader og kjør den så igjennom, gjenta denne prosessen et par ganger til du har en fin og elastisk deig å jobbe med. Tips! Dryss og stryk durumhvetemel på underveis om deigen klistrer seg.
 • Rull platen igjennom stadig smalere setting til du har den tykkelsen du er ute etter. Endelig tykkelse kan du variere som du vil. Jeg vil tenke at lasagneplater gjerne er tykke, tagliatelle og spagetti ganske tykke mens ravioli bør være ganske tynne og delikate.

 

Hvordan forme lasagneplater, ravioli og tagliatelle, pappardelle og spagetti:

 • Om du lager lasagneplater kan du drysse litt durumhvetemel over og under pastaplatene. Dekk med plast frem til bruk. Sett kaldt om det er en stund til du skal bruke platene.
 • Om du lager tagliatelle eller spagetti, kjør platene gjennom kutteren. For pappardelle stryker du med durumhvetemel, bretter dem og skjærer de cirka 2 centimeter tykke. Kast pastaen i en haug med durumhvetemel så de ikke begynner å klistre seg til hverandre. Dekk med plast og eventuelt sett kaldt om det er en stund til bruk. Eventuelt tørk pastaen.
 • Om du lager ravioli så ville jeg drysset benkeplaten med durumhvetemel, lagt platene på melet, men ikke fått mel på oversiden som senere skal skjøtes rundt fyllet. Dekk med plast underveis slik at oversidenholder seg klebrig. Legg på avkjølt fyll i midten, pensle kantene med sammenvispet egg og forme til ravioli. Dekk med plast frem til bruk. Sett kaldt om det er en stund til. Kan fryses slik frem til bruk.

 

Koking av pasta:

 • Ikke bruk for mye vann. Ofte trenger du litt av vannet med stivelsen i til du skal blande pasta og saus, og derfor kan det være et poeng å bruke relativt lite vann. Bare rør ofte rundt under koking.
 • Kok pastaen i vann med 1 prosent salt. Det får du ved å tilsette 10 gram salt per liter vann.
 • Ikke kok for lenge. Koketiden avhengiger av tykkelsen på deigen og hvor kald den er. Smak underveis. Ofte trengs bare 1-2 minutter.

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.