Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation
Main | Hvordan lage hjemmelaget pasta »
tirsdag
sep082015

Hvordan lage gnocchi

Forret/tilbehør: Himmelske pastaputer av potet.

Flere og flere får øynene opp for den trendy potetpastaen gnocchi. Ikke så rart, for lages gnocchi med kjærlighet og omtanke er disse pastaputene rett og slett en himmelsk opplevelse, både i smak og konsistens.

Riktignok krever det litt presisjon å få de perfekt, men det er vel og merke ganske hverdagslige oppgaver du skal igjennom:

Først skal melne poteter kokes akkurat møre uten salt i kokevannet. Deretter dampes de tørre i kasserollen før de presses igjennom en potetpresse, om du har, om ikke kan du bruke kjøttkverna. En potetmoser er tredje alternativ, men vil antakelig føre til noen klumper som ødelegger det myke sluttresultatet du er ute etter.

Deretter skal potetene mens de ennå er varme røres sammen med egg, salt og mel til du akkurat har en deig. Denne skal jobbes minimalt med, rulles til pølser på for eksempel 1,5 cm, og så deles i puter på samme tykkelse, cirka 1,5 centimeter i dette tilfellet. Dryss så med nok mel til at de ikke klebrer seg til hverandre. Til slutt kan du bruke en gaffel til å lage riller som sausen kan feste seg i (sausen er noe av poenget med gnocchi spør du meg).

Kok deretter potetgnocchiene i saltet vann til de flyter opp til toppen av kokevannet. Ta de så ut med hullsleiv og la renne av. På dette tidspunktet kan du legge dem på et brett som settes i fryseren i et par timer til de er harde. Legg de deretter i en frysepose, så har du gnochi klare til bruk en annen dag. Om du vil bruke dem med en gang kan de enten tilsettes i en saus eller stekes i en panne slik jeg har gjort i oppskriften under.

Det finnes mange variasjoner på gnocchi, de kan for eksempel fylles eller lages av ricotta istedenfor potet, men det får vi ta en annen gang. 

Følg Entusiastisk mat på Facebook!

Oppskrift på gnocchi med salviesmør:

FORRET TIL 4

600 g mandelpotet, skrelt

1 egg, størrelse M/L

80 g hvetemel, kanskje mer

mel til forming av pastaputer

100 g smør

16 salvieblader

100 g parmesan eller pecorino, aller helst trøffelpecorino

 

 • Kok mandelpotetene i usaltet vann til de akkuart er møre.
 • Slå av vannet. Sett kasserollen tilbake over varmen noen sekunder slik at du får dampet potetene helt tørre.
 • Press potetene med en potetpresse over i en stor bolle til du har 500 g.
 • Lag en grop i midten. Vent 1-2 minutter.
 • Visp sammen 1 M/L-stort egg og hell det i midten. Tilsett 1 klyper salt og dryss over 80 g mel. Rør det sammen med en sleiv eller skje akkurat lenge nok til du får en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel om nødvendig. Den skal være litt klissen, men ikke klebre seg til fingrene dine.
 • Del deigen i to emner på en melet benkeplate. Rull emnene til 1,5 cm tykke pølser. Skjær av endene og skjær deretter puter med 1,5 cm mellomrom. Dryss over mer mel og kast de godt sammen, så de ikke klebrer seg til hverandre.
 • Når de er ferdig kan du bruke en gaffel til å lage riller i putene som sausen kan feste seg i. Tips! Du kan vente opptil en time med å koke dem, men om du venter er det viktig å kaste dem i mer mel og legge de på et brett som du rister på hvert tiende minutt. 
 • Det beste er å koke gnocchiene med en gang. Det gjør du ved å bruke en stor kasserolle med saltet vann.Tilsett gnocchiene og kok til de kommer til overflaten. Ta de ut med hullsleiv og la dem renne av på et brett med kjøkkenpapir. Tips! Lag for mange gnocchi, la de renne av, legg dem på et brett og frys dem harde i et par timer. Legg de så i fryseposer, så har du gnocchi klare til bruk.
 • Stek gnocchiene i smør til de blir gylne.
 • Lag salviesmør: Start med å lage brunt smør (se hvordan her). Sil og hell det brunede smøret tilbake i kasserollen. Tilsett salviebladene og rør rundt over varmen til de blir sprøstekt. 
 • Tilsett nystekte gnocchi og halvparten av osten i kasserollen med salviesmør og vend sammen. 
 • Legg opp på tallerkner og riv over resten av osten.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.